VEZI ce trebuie să faci când găseşti arme vechi, neexplodate

Printre mijloacele actuale de luptă un loc însemnat îl ocupă armele obişnuite. În categoria armei obişnuite intră toate tipurile de muniţie a căror încărcătură de luptă o formează substanţele explozibile obişnuite: mine, proiectile, bombe de avion, torpile, grenade etc.

Din diferite cauze mijloacele armei obişnuite nu explodează după lansarea lor. Ele pătrund în sol şi reprezintă un mare pericol pentru om şi animale. S-au fixat sute şi sute de cazuri ce conduc la moartea acţionatorilor. În multe localităţi ale republicii au rămas neexplodate arme obişnuite din timpul celui de al ll-a Război Mondial.

Aceste muniţii sub acţiunea ruginii, ploilor devin foarte periculoase. Este strict interzis de a se apropia de aceste muniţii şi de a le mişca din loc, a le arunca în ruguri cu scopul de a topi trotilul.

În caz de depistare a unor astfel de muniţii este necesar de înştiinţat organele PC locale, de poliţie, şi ai Ministerului Apărării. Locul unde se află muniţiile trebuie de încercuit şi de organizat paza până la sosirea specialiştilor.

ecoul.md

Comentează