Iat-o pe super-mama! A primit Ordinul Republicii pentru că a crescut 15 copii! FOTO

Are 13 nepoţi şi 217 fini

Zinaida Chiorăscu din comuna Bubuieci, mun. Chişinău, este o super-mamă în adevăratul sens al cuvântului. Şi asta pentru că şi-a dedicat toată viaţa cu loialitate şi dragoste copiilor săi. Şi nu puţini la număr! „Suntem foarte bogaţi, avem 15 copii şi ei sunt comoara noastră!”. În ciuda greutăţilor, i-a crescut şi le-a oferit tot ce e mai bun. Niciun copil n-a dus lipsă de nimic, mai ales de dragostea părintească.

După moartea primului soţ, cu care a trăit şapte ani, Zinaida a rămas singură cu doi copii. În acele timpuri, ea lucra la colhoz în calitate de inginer tehnolog şi se lupta pentru a primi un lot de pământ pentru construcţia unei case. Aici, ea l-a cunoscut pe actualul ei soţ, care lucra ca şofer şi venea deseori după legume. Prietenii au plănuit în taină totul pentru ca ei doi să se cunoască şi să-şi unească destinele, iar acest lucru chiar le-a reuşit. „Nici până în ziua de azi n-am înţeles cum am ajuns în maşina, iar mai apoi în casa lui”, mărturiseşte Zinaida. Când a intrat în casa acestuia, a văzut nouă copii rămaşi fără mamă. Soţia bărbatului a decedat pe când era însărcinată cu al zecelea copil. Toţi copiii au înconjurat-o şi i-au zis plângând: „Noi vrem ca tu să ne fii mămică şi, dacă pleci, noi plecăm cu tine”. În acea zi, a înţeles că nu are doar doi copii, ci unsprezece, iar acest sentiment i-a umplut inima de bucurie şi dragoste. După o perioadă, au apărut pe lume încă trei fetiţe, rodul dragostei lor.

În anul 1996, Zinaida Chiorăscu şi-a întâlnit al 15-lea copil, un băiat tadjic, al cărui nume e Alexandru. „Trebuia să cununăm un fin şi ne-am dus la piaţă ca să alegem rochia de mireasă, acolo l-am întâlnit pe Alexandru, care ne-a dat cartea sa de vizită în caz că vom avea nevoie de produsele lui. După o perioadă l-am sunat, acesta a intrat în casă şi s-a îndreptat direct spre pătucul celui mai mic copil, spunând că nu mai pleacă din această casă până noi nu vom deveni părinţii lui. Astfel a rămas fiul nostru”, povesteşte dna Zina. Soţii Chiorăscu l-au botezat în religia creştin ortodoxă, i-au organizat nunta, iar acum Alexandru are trei copii şi e fericit. Zinaida şi soţul său au muncit mereu cu chin şi amar numai pentru copii, au avut grijă doar de ei, ca să le fie bine. N-au dorit bogăţii şi palate, ci doar să-şi pună copiii pe calea corectă.

Fiecare copil şi-a găsit drumul în viaţă

În prezent, majoritatea copiilor sunt împrăştiaţi prin lume. „Anatol e plecat în America, este programator şi e căsătorit cu o moldoveancă ce lucrează agent imobiliar, au o fetiţă, Nicoleta. Lilia s-a căsătorit şi locuieşte alături de casa noastră, Andrei la fel e căsătorit, are propria casă şi doi băieţei. Olga s-a căsătorit şi a plecat în Grecia, iar Olesea e măritată cu un băiat din România şi au un băieţel. Nouă copii sunt căsătoriţi, trei învaţă la şcoală, o fetiţă e în clasa a 10-a, alta într-a 8-a şi a treia în clasa a 7-a. Toate învaţă foarte bine, sunt eminente şi mă mândresc cu ele”, afirmă Zinaida. Chiar dacă sunt 15 la număr, ea ţine minte zilele de naştere ale fiecăruia, chiar şi onomasticile legate de sfintele sărbători, cum ar fi Sf. Andrei, Sf. Nicolae, Sf. Dimitrie şi de fiecare dată merge la biserică pentru a aprinde câte o lumânare pentru sănătate. Familia Chiorăscu e o familie unită, în care domneşte pacea şi respectul.

Are 13 nepoţi şi 217 fini

„Avem 13 nepoţi, iar când se adună cu toţii la vreo sărbătoare, e veselie mare, e interesant. Toţi copiii se înţeleg şi se respectă reciproc. Eu am fost preşedintele Asociaţiei Mamelor cu mulţi copii din R. Moldova, deoarece simţeam necesitatea de a face ceva bine şi am creştinat 217 oameni. Am ajutat aceste persoane fiindcă ştiu ce înseamnă să ai o familie numeroasă”, ne comunică Zinaida.

A primit Ordinul Republicii

Într-o zi, nepoata a înscris-o la emisiunea „Da sau Nu”, au chemat-o la un interviu şi au acceptat-o. La emisiune a fost şi fostul preşedinte interimar, care i-a înmânat un premiu de 10.000 de lei şi Ordinul Republicii pentru că a crescut şi a educat 15 copii. Zinaida consideră că statul ar trebui să acorde o atenţie mai mare familiilor numeroase, deoarece sunt foarte multe familii care au nevoie de ajutor, unele chiar nu au ce mânca. „În primul rând, familiilor cu mulţi copii ar trebui să le mărească indemnizaţiile, fiindcă eu, de exemplu, am 310 lei pensia lunară, dar sunt care primesc şi mai puţin. Cum ar putea astfel de familii să se întreţină? Şi în ciuda faptului că familiile numeroase ar trebui să aibă privilegii, fiicele mele învaţă la contract, cu toate că au note foarte mari şi foarte multe diplome. La cei care au într-adevăr nevoie nu mai ajunge niciodată nimic!”, susţine revoltată dna Zinaida.

Promisiuni deşarte

În 2002, familiei Chiorăscu i-a ars casa, din ea rămânând doar pereţii. Din fericire, primarul de atunci i-a ajutat şi au reconstruit-o în grabă. Cei de la conducere le-au promis că le vor dărui un apartament cu două camere, însă au rămas doar cu promisiunea. „Cu toate că povestea noastră a apărut la TV şi în alte publicaţii, totul a fost inutil, pentru că toţi au promis, însă nimeni nu s-a ţinut de cuvânt”, susţine super-mama.

Visul lor e să aibă un mijloc de transport

Acum le curge acoperişul casei şi iarna e foarte frig, iar visul lor e sa aibă un mijloc de transport care i-ar ajuta soţului să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. „Lumea e foarte rea şi invidioasă, iar mulţi consideră că nu am meritat acest Ordin al Republicii din motiv că nu am născut eu toţi cei 15 copii, ci doar i-am crescut, dar după părerea mea această muncă e cu mult mai grea”, afirmă dna Chiorăscu.

Conform legii, familiile numeroase trebuie să primească lunar în medie 200 de lei pentru fiecare copil minor, iar de la 1 martie 2008, copiii aflaşi sub tutelă sau adoptaţi trebuie să primească o indemnizaţie lunară de până la 500 de lei fiecare.

Doina Popov

Comentează