S-a deschis conferinţa donatorilor pentru centrala de la Cernobâl

S-a deschis conferinţa donatorilor pentru centrala de la Cernobâl

O conferinţă internaţională a donatorilor s-a deschis marţi la Kiev, pentru a strânge 740 de milioane de euro care lipsesc – dintr-un buget total de 1,5 miliarde de euro – pentru construirea unui nou sarcofag care să izoleze reactorul de la Cernobâl, la 25 de ani după catastrofă, informează AFP.

‘Catastrofa de la centrala nucleară de la Cernobâl a lăsat o rană profundă cu care Ucraina va trebui să trăiască timp de încă mulţi ani’, a spus preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici în deschiderea conferinţei.

Pentru a transforma Cernobâlul într-un loc ecologic sigur, Ianukovici a subliniat necesitatea de a construi un nou sarcofag în jurul reactorului accidentat, precum şi un depozit sigur pentru combustibilul nuclear uzat.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat deja acordarea a 110 milioane de euro pentru construirea noului sarcofag.

Premierul francez, François Fillon, care coprezidează această întâlnire ca deţinător al preşedinţiei franceze a G8, a cerut participanţilor la conferinţă – reprezentând în jur de 50 de ţări – să rezolve moştenirea dureroasă a catastrofei nucleare, confirmând contribuţia Parisului de 47 de milioane de euro.

Franţa a mai contribuit cu 160 de milioane de euro la lucrările de la Cernobâl, a spus Fillon, adresând un mesaj de mobilizare celorlalţi participanţi. “Trebuie să ducem la capăt efortul nostru, trebuie să profităm de această oportunitate istorică pentru a finaliza aceste lucrări, trebuie să rezolvăm împreună această moştenire dureroasă”, a argumentat el.

Reactorul nr 4 al centralei de la Cernobâl a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând o bună parte a Europei, mai ales Ucraina, Belarus şi Rusia. Un consorţiu format din societăţile franceze Bouygues şi Vinci a câştigat în 2007 o licitaţie pentru a contrui un nou sarcofag etanş. Lucrările au început la sfârşitul anului 2010 şi urmează să fie finalizate în 2015.

La sfârşitul conferinţei donatorilor va avea loc un summit privind siguranţa nucleară.AGERPRES

Vizualizări: 632

Comentează