Franţa – Legalizarea eutanasiei respinsă de Senat


Senatul francez a votat împotriva legalizării eutanasiei în noaptea de marţi spre miercuri, după o dezbatere intensă pe un proiect de lege care ar instaura “asistenţa medicală de moarte”, anunţa de dimineaţă publicaţia Le Monde. 142 de senatori din 170 au eliminat toate articolele din textul prezentat de trei dintre colegii lor: Jean Peter Godfrey (socialist), Alain Fouche (reprezentantul majorităţii de guvernământ) şi Guy Fischer (comunist).

Cu o zi înainte de dezbatere, premierul Francois Fillon, s-a opus eutanasiei, chemând, de facto, majoritatea din Senat să facă acelaşi lucru. Esenţialul proiectului de lege se conţinea în primul său articol, acesta fiind eliminat: „Orice persoană considerată majoră, având o afecţiune accidentală ori suferind de o patologie gravă şi incurabilă în fază avansată sau terminală, ce îi provoacă suferinţe fizice sau psihice care nu pot fi tratate sau considerate insuportabile, poate solicita să beneficieze (…) de asistenţă medicală permanentă, printr-un act deliberat de moarte rapidă şi fără durere.”

În Guvern, ministrul sănătăţii, Xavier Bertrand, a vorbit despre „eutanasie”, care „contravine bazelor noastre legale.” Ministrul a invocat „bolnavii de Alzheimer, care nu-şi mai pot exprima voinţa liberă şi clară.” El a pledat pentru dezvoltarea îngrijirilor paliative.

În timpul dezbaterilor îndelungate, vorbitorii au făcut referinţă la Vincent Humbert, un tânăr tetraplegic care şi-a ajutat mama să moară în 2003. “Pentru că nu-mi mai doresc situaţii ca acestea, eu vreau o lege prin care societatea vine în ajutorul persoanei care cere acest lucru (de a muri)”, a spus raportorul Jean-Pierre Godefroy.

“Nu vă revendicaţi dreptul de a decide pentru cei care, în mod lucid, au ales acest moment pentru a pune capăt suferinţei lor. Nu le furaţi ultima libertate”, a pledat centrista Muguette Dini, Preşedintele Comisiei pentru probleme sociale, dar care a vorbit din nume propriu.

Amintim că Franţa nu a adoptat până acum Legea Eutanasiei, în ultima vreme aceasta fiind considerată o mare bătălie politică. Recent, întru susţinerea acestui proiect de lege s-au desfăşurat în faţa Senatului fancez numeroase proteste, flash-mob-uri şi dezbateri publice, dar se pare că majoritatea de centru din Senat s-a opus vehement.

Sursa: Unimedia.md

vizualizări: 116

Comentează