Romani basarabeni de pretutindeni mergeti la vot!

Romani basarabeni de pretutindeni mergeti la vot!

75 secții de votare în afara Repubicii Moldova vor fi deschise pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie, dintre care 35 în cadrul misiunilor diplomatice și alte 40 suplimentare. Cele mai multe sectii de votare vor fi deschise în Italia.

Actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova sau livretul de marinar. .(vezi lista și adresele tuturor secțiilor).

Procedura on-line de inregistrare prealabila a basarabenilor din diaspora in listele electorale

Totdată, basarabenii de peste hotare, care vor participa la alegerile din 28 noiembrie, au posibilitatea să contribuie la simplificarea şi transparenţa întocmirii listelor electorale. Începând cu ziua de 18 octombrie și până la 12 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova din străinătate se pot înregistra on-line pentru a fi excluşi din listele de bază din locul domicilierii şi incluşi în listele de bază ale secţiilor de votare din ţările, unde se vor afla la momentul votării.

Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie şi toţi cetăţenii R. Moldova, aflaţi peste hotare, care se vor prezenta la urnele de vot la 28 noiembrie vor putea să voteze.

Procesul întocmirii listelor electorale, însă, va fi mai uşor. Cetatenii care nu se vor înregistra, vor fi incluşi în listele suplimentare, iar cei înregistraţi vor figura pe listele electorale de bază ale secţiilor din ţările, în care vor vota. Astfel, CEC va putea monitoriza întocmirea listelor suplimentare.

Pentru a se înregistra, un cetăţean al Republicii Moldova, aflat peste hotare, trebuie să acceseze site-ul http://voteaza.md/. El va completa un formular simplu, în care va trebui să indice numărul personal de identificare, localitatea unde este domiciliat şi localitatea, unde intenţionează să şi exercite dreptul de vot.

P.S.

Romanian Global News aduce in guvernului de la Chisinau problema ridicata de un basarabean din Balti care traieste in Italia. Aceeasi problema este ridicata de majoritatea basarabenilor pe diverse forumuri.

„Problema mi-a descoperit-o Vasile Gologurschi din Bălţi, pe care l-am întâlnit la Torino. El mi-a spus doar câteva cuvinte, dar cu multe înţelesuri: „Eu asud pentru 50 de euro şi îi admir când îi am în mână – aceştia-s banii munciţi pentru copiii mei. Oricât de patriot aş fi, nu pot să cheltuiesc aceşti bani, munciţi o zi întreagă, ca să mă duc la votare. Democraţii noştri ştiu că nu vom vota comuniştii şi ar trebui să ne asigure transport la secţia de votare, ca să nu luăm bucata de pâine de la gura copiilor…”. Vasile crede că voturile diasporei ar fi putut influenţa radical rezultatele ultimelor alegeri, dacă ar fi existat dorinţă…

Pavel Paduraru, Timpul.md”

vizualizări: 97

Comentează