În zadar cad frunzele…

În zadar cad frunzele…

Cea mai frumoasă toamnă din viața mea sfârșește prin căderi de frunze. Mai e o lună, dar frigul mi-a închis deja fermoarul hainei. A fost o toamnă extraordinară, care a început încă din august. Multe lucruri din viața noastră au început în august, chiar și țara noastră în august a început.

Frunzele-ar mai sta, nu-i vorbă, așa verzi, vii și colorate, dar s-au copt, au conștientizat că nu li-i rostul să rămână legate. Și încă de cine? De-un copac bătrân. Și prin ce? Prin coadă! Mai treacă meargă, atunci când frunzele părăsesc un copăcel de vreo 2-3 ani, tânăr, proaspăt, elastic. Uneori, acestea, în virtutea fidelității, rămân să ierneze împreună cu el. Și nu rareori văd, pe marginea drumului, împânzit de buruieni cât casa, copăcei din ăștia: mlădioși într-atât, încât le-ajunge vârful la rădăcină. Pe cele trei-patru crenguțe ale lor stau vreo două frunze strălucitoare, pline de cromatină, stropite de apa ploii de toamnă, înghețată de bruma iernii timpurii. Iar de deasupra mai ninge, e frig și bate vântu… Mă-ntreb atunci, ce-o fi fiind la mijloc? Îmi răspund consolator: la mijloc e dragostea. Și frunzele iubesc câteodată… Uneori, mai sincer decât oamenii.

Alternativa

Ce fac sărmanele frunzele în cazul unui copac de vreo două-trei sute de ani, rigid, vechi și, pe alocuri, putred? Rezistă o vară întreagă, apoi o toamnă plină. Doamne, câtă răbdare încape într-o frunză! Ea, frunza, care-i sortită libertății de-a vibra la unison cu surata sa în bătaia vântului, până la urmă nu rezistă, rupe legământul și cade… Pentru ce? Pentru a zbura! Fie şi câteva secunde, dar să zboare, să fie liberă, să facă ce vrea ea! Odată desprinse, frunzele se distanțează de parc-ar cădea, apoi revin, galante, spre copac și chiar îl ating cu vârful reliefului zâmțat; unele frunze îi fac în ciudă, iar altele pur și simplu își iau rămas bun: adio! A fost o idilă de care le-a fost rușine, de aceea, au și roșit până la urmă. Şi cad…

O frunză sunt,

Bătută de vânt,

Căzută din pom,

Călcată de-un om.

Tot ce-i mai sfânt

S-a scurs în pământ,

Cerul s-a-nchis

Și tu m-ai ucis.

Zadarnic cad frunzele, zadarnic cad tinerii. Mentalitatea veche ucide. Indiferent de coloratura politică, oamenii vechiului sistem nu pot zbura. Nu pot rupe șabloane și legământuri false, injectate în creier de-un sistem antiuman. Oamenii sistemului vechi cresc frunze pe crengile sale de care, mai apoi, se leapădă. Ăştia sunt copii lor pe care ei nu-i iubesc. Copacul bătrân, care crește în Republica Moldova, respinge intenționat toate frunzele care l-au umbrit în vara cu arșiță, punându-l în siguranță. El știe: frunzele vor cădea la rădăcina lui și se vor preface în humus prețios, din care boșorogul va sorbi nesățios în primăvara anului următor.

În zadar cad frunzele în Republica Moldova!

vizualizări: 328

One Comment

  • Ion Razza
    29 octombrie 2010 | Permalink |

    Romantic, filozofic,dur, dar foarte bine redata starea de lucruri din societatea in care traim.
    .

Comentează