Moş Crăciun deja centralizează datele

Moş Crăciun deja centralizează datele
Îmi cer scuze dacă dau buzna cu sărbătorile de iarnă încă de pe acum, însă consider că e potrivit să ştiţi din timp, să programaţi, să prindeţi pre­ţuri bune la biletele de avion şi, în general, să nu vă treziţi prea târziu. Deşi mi-aş fi dorit, nu le-am văzut pe toate – nu mi-ar ajunge o viaţă – însă iată care sunt cele mai frumoase cinci – în opinia mea.

5. Piaţa de Crăciun din Bruxelles – De pe 26.11. 2010 până pe 02.01.2011. În jurul Bursei din capitala belgiană şi în apropiere de Grand Place, Crăciunul vine la sfârşit de noiembrie cu decoraţiuni artizanale, ciocolată belgiană şi vin fiert. Piaţa este o afacere de după-amiază. La lăsarea serii tarabele se strâng şi luminiţele se sting. Merită pentru o pată de culoare în atmosfera gri de toamnă târzie şi iarnă bruxelleză. Şi unde mai pui că durează până după Anul Nou!


4. Piaţa de Crăciun din Praga
- de pe 27.11.2010 până pe 01.01.2011. Se ţine în oraşul vechi şi este una dintre cele mai pitoreşti din Europa, mai ales datorită locaţiei. Dacă mai şi ninge, atmosfera e de vis. Cele mai bune lucruri pe care le puteţi cumpăra de aici sunt făcute din turtă dulce şi marţipan – fie că este vorba de căsuţe din poveşti sau fructe

şi legume. Piaţa este extrem de aglomerată în decembrie, însă acesta este şi farmecul ei: înghesuiala din faţa tarabelor şi turişti din toată lumea ce-şi urează sărbători fericite în toate limbile pământului.
3. Piaţa de Crăciun din Londra - de pe 19.11 până pe 23.12.2010. Piaţa de Crăciun londoneză e un fel de iarmaroc complet, cu carusel cu căluţi şi căsuţe unde te poţi întâlni cu Moş Crăciun. Acţiunea se petrece mai ales în partea de sud a capitalei britanice şi în jurul roţii London Eye. Luaţi un pahar cu vin fiert, castane sau alune în caramel şi plimbaţi-vă printre tarabe până le terminaţi. Suveniruri? Sunt de toate formele şi culorile însă ofertele de shopping la Londra sunt atât de multe încât e păcat să vă daţi banii pe decoraţiuni de Crăciun. Piaţa se închide cu o zi înainte de Ajun. În alte zone ale oraşului, pieţe cu specific de sărbători de iarnă pot să dureze până în primele zile ale Anului Nou.


2. Piaţa de Crăciun din Stockholm
- de pe 20.11 până pe 23.12.2010. Sărbătorile de iarnă nu sunt nicăieri mai luminoase decât în întunecatul nord. Chiar dacă ziua în această perioadă nu durează mai mult de 4-5 ore, capitala suedeză este luminată a giorno tot timpul de beculeţe, lumânări electrice şi felinare. Târgul din Gamla Stan, partea veche a oraşului, este mai mult o afacere culinară, deşi se vând şi multe decoraţiuni tematice. Nu plecaţi fără pâine specială de Crăciun, nedospită şi crocantă sau fără ceva pastramă de ren sau specialităţi de peşte în diverse sosuri sau maioneze. La Stockholm, pe stradă, nu veţi putea bea vin, pentru că nu este permis, însă vă puteţi încălzi cu o băutură asemănătoare, fără pic de alcool. Dincolo de piaţă, Stockholmul în sine e atât de frumos împodobit în perioada aceasta încât eu l-aş pune pe locul întâi. Dacă nu ar fi locul întâi de mai jos:
1. Târgul de Crăciun de la Viena - de pe 13.11 până pe 24.12.2010. Oriunde te învârţi la târgul de Crăciun din capitala austriacă, auzi vorbindu-se româneşte. Asta pentru că acesta e târgul cel mai vi­zi­tat de români dintre toate celelalte. Şi pe bună dreptate! E unul dintre cele mai vechi şi mai pitoreşti din toată Europa şi se deschide cel mai devreme. Târgul în sine e o scuză de a vizita oraşul şi de a petrece câteva ore de întoarcere la copilărie – vinul e cald, cremvurştii aburind şi turta dulce moale şi pufoasă. Există pomi împodobiţi, căsuţe din poveşti, scene ale Nativităţii şi, cine e cuminte îl poate întâlni şi pe Moşul. Dacă nu aţi mai fost vreodată la o piaţă de Crăciun, eu zic să începeţi cu Viena.
Astea ar fi propunerile mele. Sunt convins că o să găsiţi şi altele singuri. Un lucru trebuie ţinut minte: la o piaţă de Crăciun se merge pentru atmosferă, pentru culori şi lumini şi nu neapărat pentru shopping. Ca o să cumpăraţi nişte globuri frumos pictate sau acadele în diverse forme e altceva. Însă până una alta, hotărâţi-vă dacă vreţi sau nu să mergeţi. Şi unde. Programaţi călătoria din timp – acum aveţi toate datele.

Sursa: romanialibera.ro

vizualizări: 222

Comentează