Un paznic din Călăraşi s-a călugărit la 22 de ani

Un paznic din Călăraşi s-a călugărit la 22 de ani

CREDINŢĂ. După ce a vizitat Mănăstirea de la Veveriţa, Ion, un fost paznic de la fabrica de divinuri din Călăraşi, a simţit dorinţa de a-şi dedica viaţa lui Dumnezeu. Acum, la un an de la călugărie, îi este teamă că sentimentele de pocăință şi sacrificiu nu îi vor permite să reziste ispitelor lumești.

Călugărul Mina (23 ani) a renunțat la viața lumească pentru haina monahală. Tânărul a mai avut în trecut o tentativă de a se retrage la un schit de călugări, dar părinţii s-au împotrivit. Abia după decesul mamei sale, pe când avea 17 ani, Ion (numele din buletin al băiatului – n.r.) s-a hotărât să meargă la „mănăstirea din inima pădurii” pentru a face cunoştinţă cu viaţa de călugăr. A stat șase luni, după care, cu acordul Părintelui stareţ al mănăstirii, a plecat să-şi efectueze serviciul militar. Ulterior a revenit la Mănăstirea de la Veveriţa. De un an este călugăr la mănăstire şi evită să călătorească pentru a nu fi supus ispitelor.
În una din nopţi pe când era ascultător a avut un vis în care Părintele stareţ zicea unui alt părinte că îl vor călugări. A fost ca o premoniţie, căci în duminica următoare, după slujbă, stareţul i-a spus că peste trei zile îl vor călugări. „I-am povestit atunci visul meu şi mi-a spus că Maica Domnului mi-a vestit că voi fi călugăr”, a declarat călugărul pentru emisiunea „Printre oameni” de la Jurnal TV, iar înainte de discuția cu echipa a citit o rugăciune.
Misiune pentru toată viaţa
Călugărul Mina a vorbit şi despre cât de grea, dar şi cât de necesară este misiunea pe care şi-a ales-o din toată inima şi pentru întreaga viaţă. „Călugăria e aspră, grea, e mai grea şi decât căsătoria, eşti permanent în rugăciune, te rogi pentru sufletele oamenilor ca să îi aduci la mântuire”, spune călugărul.
El îşi aminteşte că atunci când a venit pentru prima dată la Mănăstirea Veveriţa erau doar 3 călugări, dintre care unul se ruga în mijlocul bisericii şi prin cupolă ningea în interior, direct pe cartea de rugăciuni. „Atunci m-am gândit: „Doamne, cât de greu e la mănăstire! Aş vrea foarte mult să dau o mână de ajutor”, îşi amintește el.


Se teme de ispite

Călugărul Mina povestește că a trăit o viață strictă şi nu a avut probleme când a trecut la viața de călugăr. „M-am documentat din cărți cum ei se nevoiau, cum se rugau, nu dormeau, cum se îmbrăcau. Când citeam mă apuca groaza”, afirmă el.
Una dintre dorinţele sale arzătoare este să poată să rămână un bun credincios şi să se roage la Maica Domnului pentru mântuire. Iată şi povaţa pe care o dă oamenilor: să se roage în fiecare zi „Doamne, miluieşte-mă, Doamne, păzeşte-mă!”. „Dacă se vor ruga aşa mereu, Dumnezeu nu va lăsa vrăjmașul să ne ispitească prin diverse gânduri”, mai spune călugărul de la Mănăstirea Veveriţa.
Nu are timp de rude şi apropiaţi. Merge doar când trebuie să le dea o mână de ajutor şi revine rapid la mănăstire. Se teme să călătorească pentru a nu avea parte de ispite. A renunţat cu uşurinţă şi la prieteni pentru a se dedica întru totul lui Dumnezeu. Îşi aminteşte cu drag de năzbâtiile din copilărie, în urma cărora mama sa îl amenința că dacă este rău nu va avea voie să meargă la biserică. Era doar o amenințare, căci în realitate copilul de atunci stătea de la șase dimineața în fața bisericii, așteptând ca preotul să deschidă sfântul lăcaş.
M.M.

vizualizări: 211

Comentează