Iată ce tarife au preoţii!

Iată ce tarife au preoţii!

Reporterul „apropo” a făcut turul unor biserici din capitală pentru a vedea ce tarife se practică pentru cele mai importante momente din viaţa noastră.

Pentru a ajunge în faţa altarului, cei care vor să-şi unească destinul în faţa lui Dumnezeu sau părinţii care vor să-şi boteze copiii, sunt nevoiţi să achite sume destul de pipărate. În plus, taxa pentru aceste servicii religioase diferă de la o biserică la alta.
Astfel, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din centrul capitalei, unul dintre cele mai solicitate lăcaşe sfinte din oraş, se percepe o taxă de cununie de 1000 lei, în cazul cununiilor comune, iar în cazul unui botez – 400 lei şi în jur de 25-30 lei pentru fiecare cumătru. Tot 1000 de lei pentru cununie se percepe şi la Mănăstirea „Ciuflea”.
Una pe hârtie, alta în realitate
Preţurile variază în dependență de biserica aleasă. Celor care nu dispun de acești bani nu le rămâne decât sa aleagă, de exemplu, Biserica „Schimbarea la Faţă” de pe Ştefan cel Mare, unde o cununie costă de la 800 lei, suma fiind considerată o taxă medie pentru bisericile din capitală.
La periferie, preţurile sunt mult mai modeste. Pentru ceremonia de cununie într-o biserică din suburbie scoţi din buzunar 350 lei – în cazul unei cununii comune. O taxă suplimentară se percepe doar în cazul în care vreţi să fiţi unicii miri în biserică sau pentru programarea de urgenţă. De altfel, această opţiune este valabilă pentru toate bisericile.
Deşi nicio biserică nu are afişat tariful la intrare, moldovenii nu se mai uită la bani şi acceptă taxele şi suprataxele când vine vorba ca botezul sau nunta să iasă bine.
Vinul şi cozonacul nu trebuie să lipsească de la o cununie
Pe lângă taxa de cununie, tinerii însurăţei mai trebuie să aducă la biserica unde au ales să îşi unească destinele mai multe produse necesare desfăşurării slujbei. Acestea sunt: o sticlă de vin, bomboane, biscuiţi sau cozonac. De asemenea, tinerii nu trebuie să uite de certificatul de căsătorie, icoană, colaci, covoraş, prosop, patru lumânări mari şi, desigur, verighetele.

Sandu OPREA

vizualizări: 452

Comentează