Iulia Timoşenko, urmărită penal pentru presupusa prejudiciere a bugetului Ucrainei

Iulia Timoşenko, urmărită penal pentru presupusa prejudiciere a bugetului Ucrainei

Procuratura generală din Ucraina a deschis o anchetă penală împotriva fostului premier Iulia Timoşenko pentru presupuse abuzuri comise cu fonduri de la bugetul de stat, relatează agenţia Ukrinform.

Timoşenko urmează să se prezinte miercuri la sediul Procuraturii generale pentru a primi o înştiinţare oficială privind demararea urmăririi penale împotriva sa, a declarat secretarul de presă al fostului premier, Marina Sorokina.

“Ea (Timoşenko) a fost citată miercuri la Procuratura generală pentru a primi o înştiinţarea oficială privind instituirea urmăririi penale care are ca scop discreditarea sa şi limitarea dreptului său de a călători în Ucraina şi în lume”, a declarat Sorokina pentru agenţia Unian, relatează RIA Novosti. “Puterea recurge intenţionat la reprimări politice pentru a diminua activităţile opoziţiei unite”, a adăugat ea.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a acuzat-o pe Timoşenko, care a condus Guvernul de la Kiev în perioada 2007-2010, de prejudiciere a bugetului de stat cu 100 de miliarde de hrivne (12,5 miliarde de dolari), adăugând că ar trebui analizate documente despre buget din perioada 2008-2009 de către agenţiile responsabile cu implementarea legii şi de către auditori independenţi.

De asemenea, vicepremierul ucrainean Volodimir Sivkovici a acuzat formaţiunile de opoziţie, care au protestat marţi în faţa Parlamentului, “deoarece creează o perdea de fum” împotriva agenţiilor responsabile cu aplicarea legilor, potrivit Ukrinform.

“Astăzi (marţi), opoziţia care a venit la Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) nu are nici un drept să se numească opoziţie. Fostul Guvern nu poate fi opoziţia deoarece creează o perdea de fum”, a afirmat Sivkovici.

Vicepremierul a făcut şi el referire la abuzurile comise de Guvernul Timoşenko în sectorul bugetar în valoare de peste 100 de miliarde de hrivne (circa nouă miliarde de euro) şi a adăugat că “de fapt pentru suma de 42 de miliarde de hrivne (circa patru miliarde de euro) au fost deschise dosare penale.

Sursa: medifax.ro

vizualizări: 418

Comentează