Filat pentru Kommersant: PLDM ar putea colabora cu PCRM

Filat pentru Kommersant: PLDM ar putea colabora cu PCRM

Premierul Republicii Modova, Vlad Filat, nu exclude o colaborare in viitor intre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Partidul Comunistilor (PCRM), insa cu anumite conditii, scrie publicatia Kommersant. „Cu actuala conducere a PCRM nu vom colabora niciodata. Daca PCRM va deveni un partid normal de stanga, atunci am putea colabora”, a declarat Filat.

Intr-un interviu acordat ziarului Kommersant, premierul moldovean a vorbit despre criza constitutionala din Moldova. De asemenea, Vlad Filat a vorbit si despre relatiile moldo-ruse, atingand si datoria de 2 miliarde de dolari a Transnistriei fata de Rusia, pentru livrarile de gaz, precum si despre ancheta privind elucidarea evenimentelor din 7 aprilie.

Constitutia – modificata, Parlamentul – dizolvat, alegeri anticipate

In opinia oficialului, pana la 16 iunie, Constitutia Republicii Moldova va fi modificata, va fi dizolvat Parlamentul si vor fi organizate alegeri anticipate. El a mentionat ca alegerile anticipate ar putea avea loc la sfarsitul anului 2010 sau la inceputul lui 2011. In ceea ce priveste proiectele propuse de Alianta pentru Integrare Europeana si de PCRM, premierul a mentionat ca nu ingnora PCRM. „Noi suntem pentru un dialog civilizat in Parlament. Avem aceeasi tara si trebuie sa ne gandim la binele ei. Si in contextul modificarii articolului 78 din Constitutie trebuie sa ajungem la un numitor comun. Avem nevoie de 67 de voturi pentru a modifica articolul respectiv si doua proiecte in acest sens”, a precizat Vlad Filat. De asemenea, oficialul moldovean a declarat ca ia in calcul o colaborare cu PCRM, insa cu o conditie. „Cu actuala conducere a PCRM nu vom colabora niciodata. Daca PCRM va deveni un partid normal de stanga, atunci am putea colabora”, sustine Vlad Filat. Pentru solutionarea crizei constitutionale din Moldova, premierul spune ca Alianta este obligata sa ajunga la un compromis cu PCRM.

Problema datoriei Transnistriei pentru gazul rusesc va fi solutinala in cel mult 2 luni

Vlad Filat a vorbit si despre relatiile moldo-ruse, despre care spune ca se vor baza pe actiuni concrete, iar toate acordurile bilaterale s-au respectat si se vor respecta si pe viitor. Premierul Filat a mentionat ca in cel mult 2 luni se va lua o decizie privind datoria de circa 2 miliarde de dolari pentru gaze, care a fost acumulata de Transnistria. „Am discutat cu omologul meu rus despre aceasta problema, iar specialistii din ambele tari cauta solutii. In doua luni, vom sti cine va plati aceasta datorie de 2 miliarde dolari”, a adaugat oficialul moldovean. La intrebarea jurnalistului daca exista posibilitatea de a urma „modelul” ucrainean in aceasta situatie, prin care Ucraina a permis stationarea Flotei ruse in Sevastopol si a primit o reducere pentru gazul rusesc, Vlad Fiat a declarat ca „nu se va ajunge la asa ceva”.

Rezultatul anchetei din 7 aprilie nu va fi „un adevar preelectoral”

Intrebat despre mersul anchetei privind evenimentele din aprilie 2009, Vlad Filat a precizat ca, in curand, Comisia Parlamentara va dezvalui adevarul, mentionand ca si chiar daca rezultatul anchetei se va afla inaintea alegerilor, cu siguranta „acesta nu va fi un adevar preelectoral”. De asemenea, Filat a sugerat ca nu va candida pentru postul de presedinte al tarii. „Pentru mine, a deveni presedinte nu este un scop, am doar 41 de ani”, a adaugat premierul Moldovei.

Sursa: ziuaveche.ro

vizualizări: 169

Comentează