Incredibil! Ni se pot citi gândurile!

Incredibil! Ni se pot citi gândurile!

Reuşită deosebit de importantă a cercetătorilor de la University College of London (UCL), Anglia, care susţin că au mai făcut un pas important în citirea gândurilor oamenilor. Astfel, specialiştii au reuşit să examineze activitatea creierului pentru a detecta urmele unei anumite amintiri în memorie.

Creierele voluntarilor au fost scanate

Pentru a desluşi gândurile, echipa de cercetători a arătat trei filme foarte scurte unui grup de 10 voluntari şi le-a urmărit creierul cu un scaner. Fiecare film arăta o persoană executând gesturi din viaţa de zi cu zi, precum o femeie căutând în geantă pentru a scoate un plic pe care îl pune într-o cutie de scrisori sau o alta care termină de băut o cafea şi aruncă apoi paharul la gunoi.

Apoi, cercetătorii le-au cerut participanţilor să îşi amintească ce au văzut în fiecare dintre cele trei filme, în timp ce creierul lor era scanat. Datele au fost introduse într-un computer şi, pe baza unui algoritm, s-a încercat identificarea modelelor din activitatea cerebrală asociate cu fiecare film. În cele din urmă, cercetătorii au demonstrat că acele modele puteau fi folosite pentru a identifica cu precizie exact ce film rememorează o persoană.

libertatea.ro

vizualizări: 141

Comentează