Costi Burlacu a dat examenul de licenţă

Costi Burlacu a dat examenul de licenţă

Pe 21 ianuarie, compozitorul şi aranjorul Anatol Roşcovan ar fi împlinit 50 de ani. Soţia sa, Angela Cabari, a ţinut să organizeze un concert în amintirea compozitorului. Astfel, la Palatul de Cultură al Feroviarilor a avut loc concertul cu genericul „Eu sunt alături de voi”. Cu această ocazie a fost lansat şi primul CD al compozitorului – „Te rog mai stai”. Spectacolul a fost regizat de către interpretul Costi Burlacu, unul din discipolii compozitorului. Colegii de breaslă a lui Anatol Roşcovan, printre care Gheorghe Mustea, Anatol Dumitraş, Gheorghe Ţopa, Irina şi Anatol Bivol, Ion Suruceanu, Cezara, au venit să-i aducă un omagiu.
Sala, arhiplină

Anatol Roşcovan a compus numeroase piese pentru diverşi interpreţi, în diferite stiluri. A ştiut cum să-şi fructifice talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu şi a compus atât pentru copii, cât şi pentru maturi. Compozitorul a fost cel care a îndrumat numeroşi tineri în lumea muzicală.

„Anatol Roşcovan a fost, în primul rând, un mare profesionist, un muzician de excepţie, organizat şi disciplinat până la culme. Un om foarte muncitor care niciodată nu spunea nu, chiar cu riscul de a-şi neglija familia. Un om modest care se bucura mai mult de succesele colegilor şi discipolilor săi cu care lucra, decât de ale sale. Uneori chiar prefera să stea în umbră. Un profesor excelent, o academie întreagă într-un singur om. Nu a pretins niciodată la lauri sau titluri. Pentru mine este ca un tată. El mi-a îndrumat primii paşi în scena mare. Poveţele lui le urmez şi astăzi. Spiritul lui Anatol mă urmăreşte mereu”, ne-a declarat Costi Burlacu.

Interpretul ne-a mai spus că renumit compozitor a fost un mare patriot, un om care a ţinut cu înverşunare la idealurile noastre. Niciodată nu s-a jenat să spună „sunt Român”. Un mare luptător pentru dreptate. Lui Anatol Roşcovan nu-i plăceau afişările sau îndreptăţirile false, oamenii cu fiţe şi netalentaţi sau lenoşi.

„Tata ştia mereu ce să facă”

„Îmi plăcea la tata că era răbdător, tot timpul ştia ce trebuie să facă, reuşea peste tot. Niciodată nu a categorisit copii, el pleda ca toţi să fie egali”, spune Ştefănel Rocovan, fiul compozitorului.

Deşi era mereu foarte ocupat, Anatol Roşcovan găsea timp şi pentru familie. Din spusele lui Ştefănel, familia Roşcovan avea şi o zi specială în săptămână, pe care o petreceau împreună. Ştefănel îşi aminteşte cu plăcere de clipele când tăticul său mergea împreună cu familia la grădina zoologică sau în parc. “Când mergeam cu tăticul la ţară, îmi permitea să fac tot ce vroiam. Niciodată nu aplica pedepse fizice. El ne explica astfel încât să simţi că am procedat rău, la fel şi în muzică”, mai povesteşte tânărul interpret.

Un soţ puternic şi iubitor

Angela Cabari, soţia maestrului, ne-a spus că Anatol Roşcovan a fost un soţ foarte iubitor, un om puternic cu suflet foarte mare. Colegii de breaslă au vorbit despre Anatol Roşcovan doar la superlativ.

Gheorghe Ţopa susţine că a îndrăgit mereu toate creaţiile compozitorului. La Anatol Roşcovan respecta omenia, bunătatea sufletească, talentul pe care-l avea.

„A fost un om plin de viaţă, mereu a făcut bine pentru toţi. A fost un om cu literă mare. E păcat că la noi se vorbeşte despre un om numai atunci când nu mai este în viaţă”, povesteşte Anatol Mârzenco.
Concertul „Eu sânt alături de voi” a fost şi examenul de licenţă a lui Costi Burlacu. Interpretului nu i-a fost deloc uşor să regizeze spectacolul. „Au fost multe zile şi nopţi nedormite până l-am văzut închegat cu decor, lumini, sunet, coloană video care a fost alcătuită din imagini din arhiva personală a compozitorului, din fondurile televiziunii, din arhiva colegilor, cu un scenariu minuţios”, conchide Costi Burlacu.

Diana Burlacu

vizualizări: 522

2 Comentarii

  • 26 ianuarie 2010 | Permalink |

    Bravo Costi!

  • Alina
    27 ianuarie 2010 | Permalink |

    Cinta frumos, da-s uriti de incheaga apa!

Comentează