Alex Luca, blocat în liftul CEC-ului ucrainean

Alex Luca, blocat în liftul CEC-ului ucrainean

Alex Luca, reporterul special al Jurnal TV, a avut parte de senzaţii tari în timp ce transmitea informaţii de ultimă oră despre alegerile din Ucraina. ホnainte de a intra în direct, colegul nostru a rămas blocat în liftul Comisiei Electorale Centrale de la Kiev. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, liftul a căzut în gol 2 etaje, după care şi-a deschis, firesc, uşile. Deşi, mai mult leşinat decât viu, Alex a intrat din lift direct în emisie. Nu îşi aminteşte ce a spus, cert este că s-a descurcat cu brio. După ce a sesizat incidentul, serviciul de presă al CEC-ului ucrainean, a primit un răspuns sec şi dispreţuitor: ”ne vozmojno!”.

A căzut în gol

In cadrul unei transmisiuni live de la Comisia Electorală Centrală de la Kiev, clădire de dimensiunea Parlamentului devastat de la Chişinău, corespondentul Jurnal TV încerca să ţină la curent, mai operativ, moldovenii interesaţi de deznodământul prezidenţialelor din Ucraina. Totul părea firesc, cu multă presă din diferite state, preponderent din CSI, doar că după două transmisiuni în direct, urma să intre din nou. ”Al treilea live urma să înceapă în 20 de minute, timp în care eram sigur că voi reuşi să printez informaţia, la 4 etaje distanţă de sediul serviciului de presă şi să mă întorc în faţa camerei. Nu prea a fost să fie… Uşa serviciului de presă era lăcătuită. Am zis că am dat-o în bară, dat fiind faptul că aveam de prezentat cifre concrete despre prezenţa la urne, pe regiuni etc. Atunci m-am gândit că aş putea ieşi cu Notebook cu tot în faţa camerei. Am luat-o repejor înspre ascensor, care m-a primit cu uşile deschise, doar că nu ştiu de ce, dar s-a supărat pe mine şi nu vroia să mă mai lase să ies. Posibil că de bătrâneţe… La etajul cinci s-a oprit brusc şi am rămas blocat mai bine de 15 minute, timp în care în zadar strigam să-mi dea cineva o mână de ajutor. Apoi, cred că i s-a făcut milă de mine că îmi ieşeam, încet dar sigur, din minţi şi brusc a căzut două etaje. Cum e posibil din punct de vedere tehnic acest lucru nu ştiu, dar cert este că m-am trezit la etajul trei, din nou cu uşile deschise, pe la orele 18:05, când conexiunea era deja făcută şi camera plana în aer de 5 minute, în căutarea mea. Nu ştiu ce a ieşit, important e că m-am făcut auzit”, ne-a declarat Alex Luca, şocat şi de răspunsul serviciului de presă al CEC-ului ucrainean.

La Chişinău – mai bine

Lipsa unor condiţii elementare pentru ca un simplu ziarist să-şi poată face meseria în ”ŢĂVĂCA”-ul de la Kiev (astfel îi zic ucrainenii), i-a provocat un profund sentiment nostalgic legat de CEC-ul de la Chişinău, de unde a avut ocazia să reflecte 2 tururi de alegeri parlamentare, ultimul dintre ele – anticipat. ”Acolo, într-un centru de presă cât o fotografie セ, existau, cel puţin, patru calculatoare conectate la o sursă de internet, şi cel mai important, un printer. Nu şi în magnificul ”ŢĂVĂCA” de la Kiev! Eram nevoit să traduc informaţii din limba rusă, pe care le dactiografiam în notebook, fiecare sinteză o salvam pe un stik, după care stăteam la uşa unui cabinet în care ”locuia” bine-merci serviciul de presă al ”ŢĂVĂCA”. Pentru informaţie, sala în care se desfăşurau conferinţele de presă era la etajul 2, iar serviciul de presă al CEC-ului ucrainean – la etajul 7”, a precizat corespondentul Jurnal TV.

Cât despre incidentul în care a fost implicat, Alex mai spune că, cel mai probabil, nu este unica persoană care rămâne blocat în ascensorul instituţiei, iar colegii săi de breaslă, din colţuri diferite ale lumii, nevoiţi şi ei să rătăcească pe coridoarele CEC-ului pentru a printa o foaie, i-au dat crezare şi au evitat cabina de lift.

Alex Luca a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM şi a fost angajat la ziarul ”Flux”, în calitate de reporter şi apoi redactor la ediţia cu profil economic. Ulterior, a fost prezentator de ştiri la ”Antena C” şi reporter pe politic. Din decembrie 2009 el este şeful departamentului politic la Jurnal TV.

Alina GUŢU

vizualizări: 741

One Comment

  • Anton Palton
    21 ianuarie 2010 | Permalink |

    Săşel eşti cel mai tare. Îmi pare bine că până la umră NU ai luat ţeapă cu ieşirea în direct. Sunt un fan de-al tău. Îmi aduc aminte ce ravagii faceai tu pe la cămin şi la facultate. La Flux te am înţeles că te descurcai de minune, iar la Antena C ai prins rădăcini de “televizionshik”. Eşti un bun fotbalist, un cântăreţ fără pereche (plâng barurile karaoke după tine) şi un adevărat gentilom. Dansurile populare este “stihia” lui. Se trage de la sud dintr-o familie cu tradiţii.
    Săşel ţine-o tot aşa. Te pup în portofel.

Comentează