Drăguţanu: BEM, BS şi Unibank nu au viitor; Sunt nişte bănci zombi

Drăguţanu: BEM, BS şi Unibank nu au viitor; Sunt nişte bănci zombi

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, de unde s-a furat un miliard de dolari chiar sub ochii autorităţilor, trebuie lichidate pentru că nu au niciun viitor, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. Şeful băncii centrale, instituţia responsabilă de supravegherea sistemului bancar, nu consideră însă că trebuie să-şi prezinte demisia, dar recunoaşte că instituţia pe care o conduce a avut o reacţie întârziată, informează jurnal.md

„Aceste trei bănci trebuie să fie lichidate pentru că ele nu au un viitor, nu sunt viabile din punct de vedere economic, sunt nişte bănci zombi. Pentru lichidare este necesar ca toate plăţile sociale să fie transferate de la BEM la Poşta Moldovei. Nu putem închide banca fără ca oamenii să ştie unde pot să-şi primească pensiile. Tot de la BEM trebuie să fie mutate conturile trezoriale. Dacă lichidăm banca şi nu transferăm conturile, blocăm toată activitatea instituţiilor publice”, a declarat Drăguţanu, după şedinţa de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

În total, costul pentru lichidarea celor trei bănci va fi de maxim 14 miliarde de lei. „În total au fost emise garanţii de 14,8 miliarde de lei. Acesta este costul maxim posibil de lichidare a acestor trei bănci. Sunt sigur că va fi mai puţin”, a mai spus şeful BNM, dând asigurări totodată că depozitele persoanelor fizice şi juridice care vor fi transferate de la cele trei bănci rămân în siguranţă.

Întrebat dacă, în condiţiile în care trei bănci au ajuns în prag de faliment în urma jafului de miliarde, guvernatorul BNM nu ar trebui să-şi dea demisia, Drăguţanu a răspuns:

„BNM şi eu personal am acţionat în strictă conformitate cu legea. Sunt de acord că administrarea specială trebuia instituită în ianuarie 2014, nu în noiembrie 2014. Trebuia însă să avem posibilitatea să acordăm credite de urgenţă. Altfel aceste bănci falimentau şi trăgeau întregul sistemul bancar după ele. Sunt gata să răspund în faţa legii, nu am nimic de ascuns. Cred că cererea de demisie nu este nimic altceva decât declaraţii politice”, a conchis Drăguţanu.
Foto: jurnal.md

Comentează