Renato, primarul selfist

Nu trece nicio zi ca noul primar de Bălţi, „gastarbeiterul” care figurează în 16 dosare penale, să nu-şi facă un selfie. Probabil, acesta este obsedat de fenomenul de a-şi face singur fotografii cu camera digitală şi de a le posta imediat pe reţelele de socializare. Instantaneele fiind din diferite locuri – de la primărie, noul său loc de muncă, magazine, comisia electorală, piaţă, de pe străzile oraşului, de la marile concerte organizate în diferite raioane ale ţării.

Mai nou, miercuri, acesta a postat o fotografie cu o armă şi un permis de portarmă dat de Ministerul de Interne al Rusiei cu mesajul că s-a săturat de comunistul Vladimir Voronin şi ieşirile lui, deoarece acesta cu o zi înainte a declarat pentru o televiziune că nu se aştepta ca alegătorii din Bălți o să cadă pradă unuia dintre capii unei grupări criminale.

renato 4Specialiştii despre fenomenul selfie

Profesorul neurolog şi psihanalistul Ion Moldovanu a declarat pentru JURNAL de Chişinău că un astfel de comportament este unul excentric. „Acest personaj este un pic carismatic, şocant şi populist. Ghiceşte foarte bine ce vor oamenii şi, prin chestii ieftine precum concertele, le face pe plac”, adaugă acesta. Psihologul Iuliana Fulas din România spune că fenomenul selfie duce la narcisism, depresie şi anxietate. Potrivit psihologului, cei care aleg să-şi facă selfie și să posteze aceste fotografii în rețelele sociale online manifestă „o formă de narcisism, un strigăt după atenție întemeiat pe singurătate și apare din dorința de a fi iubiți, validați de ceilalți, din dorinţa de a umple un gol din suflet”.

„O formă de narcisism”

Noul primar de Bălţi are o avere de milioane. Acesta este preşedintele companiei VPT-NN, din Nijni Novgorod, deţine în Rusia două case, patru terenuri, şase automobile, dar şi 585 de mii de acţiuni la gigantul Gazprom. Usatîi a avut venituri, în anii 2012-2013, în valoare de aproape 100 de milioane de lei moldoveneşti, jumătate din această sumă provenind de la compania VPT-NN, iar cealaltă jumătate din servicii şi lucrări în construcţii. De multe ori presa a scris că acesta are legături cu lumea criminală, el însuşi a recunoscut că are deschise 16 dosare penale în RM.

Carolina Chirilescu

Comentează