Ilan Shor, în presa rusă despre fotoliul de primar de Orhei

Ilan Shor, în presa rusă despre fotoliul de primar de Orhei

Vestea că soţul interpretei Jasmin este cercetat în dosarul „Furtul Secolului” s-a răspândit departe peste hotarele R.Moldova. În aceste condiţii, după primul tur al alegerilor locale, în care Ilan Shor a obţinut fotoliul de primar, presa din Rusia i-a solicitat un interviu.

În februarie-martie 2015, Ilan Shor a fost audiat de CNA în cazul Banca de Economii si Banca Sociala. El este bănuit că a semnat un contract prin care suma de 10 miliarde de lei a fost transferată de la bancile sus mentionate, iar de acolo banii au fost îndreptați spre zonele offshore, unde li s-a pierdut urma. Pe 17 martie 2015 el a fost audiat timp de 8 ore de către ofițerii anticorupție, iar procurorii i-au aplicat sechestru pe bunurile personale. Raportul societății de audit Kroll asupra acestor transferuri îl menționează ca principal beneficiar al tranzacțiilor și arată că de la una din firmele de securitate controlate de el a fost furat un autovehicul cu documente esențiale ale Băncii de Economii.

La începutul lunii mai, Shor a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Acesta are statut de bănuit în dosarele deschise pe marginea furtului de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Dar asta nu l-a oprit pe controversatul om de afaceri să se înscrie în cursa pentru scaunul de primar de Orhei, pe care, culmea!, l-a şi obţinut din prima.

În interviul pentru super.ru, Ilan Shor a declarat că este cercetat în continuare în dosarul „Furtul Secolului”, iar statutul său procesual a rămas acelaşi. Dar conform legislaţiei în vigoare, acest statut nu-l poate împiedica să-şi îndeplinească obligaţiunile de primar.

„Locuiesc la Chişinău, dar vreau să-mi cumpăr un apartament în or. Orhei. Mă leagă multe de acest oraş. Acolo au locuit rudele mele apropiate, persoane cunoscute şi apreciate în localitate. Unchiul meu, Felix Lihtgoltz, a fost acolo medic-şef, iar mătuşa mea, Lilia Lihtgoltz, a fost profesor emerit la Orhei. În copilărie mergeam adesea cu tata în acest oraş, pe care îl iubesc”, a declarat Shor pentru sursa citată.

T.N.

Foto: delipress.info

Comentează