Silvia Zagoreanu: „Nu mă pot dezlipi de această palmă de pământ!”

Silvia Zagoreanu: „Nu mă pot dezlipi de această palmă de pământ!”

Recent, Silvia Zagoreanu a revenit din frumoasa Bucovină, unde a plecat la invitaţia unei televiziuni din Bucureşti care a filmat emisiunea de Paşti. Revenită acasă, interpreta de muzică populară, care deţine şi funcţia de şef al Secţiei de Arte Tradiţionale la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), se pregăteşte pentru un concurs internațional de folclor, în cadrul căruia va reprezenta R. Moldova.

aSilvia Zagoreanu ne-a dat întâlnire la CNCPPCI, loc unde se simte ca acasă şi unde activează de 18 ani. Săptămâna trecută a fost plecată în Bucovina, unde a stat patru zile şi de unde a revenit cu multe impresii frumoase.
Interpreta căreia, după 20 de ani de activitate artistică, abia anul trecut i s-a conferit titlul „Maestru în Artă”, ne-a spus că în perioada dinaintea Paştelui programul său de muncă este destul de încărcat.
„Puţin timp stau acasă căci mai mult sunt plecată la tot felul de manifestări care au loc peste Prut. Mi-aş dori să am activităţi de acest gen şi în Moldova, însă ele din păcat nu sunt. Plăcerea mea e că sunt invitată acolo”, ne spune interpreta de folclor.

Invitată la „Balul gospodarilor”

a

Îndată după sărbătorile de Paşti, Silvia Zagoreanu va merge, din nou, în Bucovina, pentru a susţine un spectacol la „Balul gospodarilor”, o manifestare la care toţi participanţii vin îmbrăcaţi în costume naţionale de o frumusețe rară. Artista noastră pleacă la invitația interpretului şi bunului său prieten, Călin Brăteanu, care este organizatorul şi inițiatorul evenimentului.
De şapte ani, de când s-a lansat ca interpretă dincolo de Prut, Silvia Zagoreanu şi ale sale melodii sunt îndrăgite şi solicitate de publicul de acolo. A avut şi oferte de a se angaja şi a se stabili cu traiul în România, însă i-a fost greu să facă acest pas, aşa că răspunsul său a fost de fiecare dată unul negativ.
„Eu am o problemă: nu mă pot dezlipi de această palmă de pământ. Chiar dacă evenimentele din România sunt mai bine plătite ca cele din Moldova, nu pot să plec. Circul dintr-o parte în alta şi deocamdată mă strădui să îmbin lucrurile. Deja cum o fi voia Domnului căci planuri de viitor nu pot să-mi fac”, susţine interpreta.

Despre festivalul din Antalya

aDupă Paştele Blajinilor, Silvia Zagoreanu va pleca în Antalya, pentru a ne reprezenta ţara la un festival internațional de folclor. La eveniment vor lua parte artişti din 70 de ţări.
„Mă bucur că norocul a fost de partea mea şi recunosc că am emoţii mari. În cele cinci minute de prezentare, voi include fragmente dintr-o doină, o sârbă, o bătută, toate din repertoriul meu”, ne-a spus artista.
Şi cum interpreta de folclor deţine o colecţie impresionantă de ii, în jur de 30 la număr, dar şi 10 catrinţe, brâie, broboade şi barişe, la festivalul din Antalya va îmbrăca o ie despre care ne-a spus că este una foarte bogată. Modelul acesteia este unul vechi, de unicat, pe care l-a luat dintr-un muzeu.

a„Îmi place să reproduc ii care nu se mai găsesc în altă parte, care sunt greu de executat. De fapt, acesta este şi un moft de solist. Am avut situaţii când urcam pe o scenă cu interpreţi care purtau ii asemănătoare cu ale mele, iar de atunci sunt foarte selectivă. O bună parte din ii le-am cumpărat de la târgurile de costume naţionale, însă am şi piese semnate de meşteri autohtoni, cum ar fi surorile Baciu. Unele ii ajung şi la cinci mii de lei, însă se merită o asemenea achiziție”, ne-a declarat Silvia Zagoreanu.

„Nu înţeleg de ce se pune preţ pe lucruri ieftine”

aŞi dacă majoritatea colegilor săi de breaslă muncesc în studioul de înregistrări la noi melodii, artista a decis să ia o pauză în această privinţă. Motivul este simplu: încă n-a reuşit să promoveze aşa cum se cuvine materialul pe care l-a înregistrat în cei 20 de ani de activitate artistică: „Din toate cântecele mele, cred că nici 60% nu sunt cunoscute. Din păcate, la noi se pune preţ mai mult pe ceea ce e comercial, iar printre acești soliști este foarte greu să te menții şi să te afli în faţă. Nu ştiu de ce lumea noastră pune mai mult preţ pe lucruri ieftine. Eu mă strădui să nu alunec pe acest drum comercial, chiar dacă ştiu că voi avea mai puţini admiratori. Da, nu am cântece comerciale, în schimb, am creații cu texte profunde. Mă bucur că am un public al meu: puţin, dar bun”.

„De la Iaşi la Chişinău”

aSilvia Zagoreanu a lansat două CD-uri, primul în 2004, cu Orchestra „Busuioc Moldovenesc”, în fruntea căreia stă Mihai Amihalachioaie, iar cel de-al doilea, la o distanţă de şase ani, cu „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros.
În ultima perioadă, artista se gândeşte mai puţin la cariera sa artistică şi asta deoarece încearcă să adune mai mulţi tineri, promotori de folclor, în cadrul proiectului „De la Iaşi la Chişinău”, pe care l-a iniţiat împreună cu interpretul din Iaşi, Constantin Bahrin.
„Aici sunt incluşi 17 solişti: nouă din România şi opt din R. Moldova. Pe aceşti solişti tineri îi îndrumăm, le oferim melodii ca să se poată lansa şi cu care să poată participa la diferite manifestări. Scopul nostru este de a menţine şi de a promova folclorul. Cred că şi de acum încolo voi continua să fac acest lucru”, ne spune cea care este şi o bună jurnalistă, stând la cârma mai multor emisiuni radio şi tv.

În familia sa niciodată nu s-a gătit miel

aSilvia Zagoreanu vine dintr-o familie numeroasă, fiind 13 copii la părinţi, iar o bună parte din ei au trecut prin scenele concursurilor şi festivalurilor autohtone.
De Paşti, cu toţii merg la casa părintească, acolo unde gospodina casei îi aşteaptă cu masa întinsă, plină de bucate alese.
„În această zi mama trăieşte cele mai mari emoţii. Noi dacă suntem mulţi, ea neapărat coace un cuptor cu pâine şi unul cu cozonaci. Când ajung acasă, eu fiind cea mai mare dintre copii, îmi arată toate bunătățile pe care le-a gătit. La noi în familie niciodată nu s-a gătit miel. În schimb, se prepară celelalte bucate tradiţionale moldoveneşti. De regulă, la Paştele Blajinilor ne adunăm într-o componenţă mai mare, pentru că mergem la tata, la cimitir. Anul acesta, pentru prima dată ne vom întâlni mai puţini la masa de sărbătoare deoarece o parte din fraţi sunt plecați în străinătate. Este un lucru foarte dureros pentru că nu-mi imaginam vreodată că ne vom vedea rar. Însă ce să facem dacă aceasta este situația în ţara noastră şi nu putem să existăm aici?”, ne mărturiseşte Silvia Zagoreanu, care este nerăbdătoare să-şi revadă fiica, pe Adelina, care studiază dreptul la o instituţie din Bucureşti. aaLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Silviei Zagoreanu

Comentează