EXCLUSIV! „Viaţa mea nu costă 500 de lei!”

EXCLUSIV! „Viaţa mea nu costă 500 de lei!”

Anul trecut, după sărbătorile pascale, Tudor Ungureanu a fost bătut crunt de un vecin de-al său, fiul acestuia şi alţi doi prieteni de-ai lor. Totul s-a întâmplat în timp ce artistul oferea un interviu unui post tv din România. Tudor Ungureanu s-a ales cu o comoție cerebrală şi leziuni corporale, iar cei care l-au luat la pumni şi picioare – doar cu o amendă de 500 de lei. Revoltat, cel care este şi un mare ocrotitor al tradițiilor noastre milenare se luptă de un an să-l tragă la răspundere pe vecinul său bătăuș.

Tudor Ungureanu nu poate uita nicidecum bătaia cruntă pe care a încasat-o de la vecinul său şi prietenii acestuia. Era în joia Paştelui, zi în care o echipă de filmare de la o televiziune din Iaşi a venit să-i ia un interviu despre Muzeul „Vatra Cobzarului”. Aflându-se în curtea casei sale, în toiul discuției, vecinul său, care, după spusele artistului, este un „antiromân”, a venit să-l certe. „Ca mai apoi să sară la bătaie. Era vecinul, fiul său şi încă doi prieteni de-ai lor. Au sărit peste mine şi mi-au spus că nu avem dreptul să filmăm. M-au lovit cu o bâtă în cap, iar operatorul, fiind mai zdravăn, a sărit să mă apare. M-am ales cu o comoţie cerebrală şi leziuni corporale. Timp de trei luni, nu s-a făcut nimic în acest caz. Ca mai apoi, un poliţist tinerel să mă anunţe că i-a amendat cu 500 de lei. Cum, viaţa mea costă atât? Trebuia să-mi taie capul ori gâtul ca să se ia atitudine? Am aşteptat să fiu chemat să scriu o plângere/lămurire, însă nimic. Vreau să se deschidă o anchetă penală şi să fie traşi la răspundere toţi. Sunt şi eu o persoană publică, am fost desemnat Artist al Poporului, chiar nu merit să mi se facă dreptate? Pe 7 mai, va avea loc a treia prezentare în instanța de judecată”, ne-a declarat Tudor Ungureanu, precizând că nu are bani de avocaţi aşa că va lupta de unul singur să-şi facă dreptate.

„Sunt un dac viu rămas strajă la hotar”

aArtistul va împlini pe 24 aprilie 52 de ani. Cel care a înfiinţat Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan-Vodă” ce va sărbători în curând 30 de ani de activitate scenică susţine că nu a adunat bogăţii, ci a investit totul în muzică. A cumpărat un pământ ca să poată deschide un muzeu la Căpriana şi a iniţiat numeroase proiecte culturale.
„Am demarat un proiect ce ţine de parcul voievozilor, avem un centru de reabilitare a sportivilor şi artiştilor. De fapt, eu sunt un dac viu, rămas de strajă la hotar, înarmat până în dinţi cu traista plină de instrumente muzicale. Ţelul meu e să pot deschide un centru de cultură Căpriana, pentru care lupt de 23 de ani. Zilele acestea, am găsit şi decretul semnat de Mircea Snegur şi ordonanţa de guvern. Fraţilor, trebuie să avem un nucleu al Basarabiei!”, consideră muzicianul care deţine o colecţie impresionantă de instrumente muzicale, peste 60 la număr.

„Nici Vanea cu tancul nu ne va distruge”

aŞi dacă de jubileul său nu a vrut să organizeze niciun spectacol, anul acesta, îşi doreşte să sărbătorească cei 30 de ani de „Ştefan-Vodă” printr-un concert grandios. „Vreau să lansez în cadrul acestei manifestări Uniunea Folcloriştilor pe care am înregistrat-o anul trecut. Nu ştiu dacă aţi auzit, însă, din păcate, toate colectivele de folclorişti vor trece la autofinanțare. Dacă până acum statul ne dădea câte un salariul mizer de 1800 de lei, de acum încolo, de noi se vor ocupa primăriile. Bine, cele care au bani își pot permite să finanțeze un ansamblu de folcloriști, dar cele care nu? Ce fac? Căpriana nu are parale, însă are trei colective model. Primarul nostru dă din umeri și nu știe ce să facă. Ştiţi, nici Vanea cu tancul nu va distruge aceste colective de la sate. Găsim noi o soluţie”, ni se destăinuie Tudor Ungureanu.

Un microbuz, sediul lui „Ştefan-Vodă”

aDin discuţia cu interpretul, am aflat cu stupoare că sediul Ansamblului Etnofolcloric „Ştefan-Vodă” este un microbuz. Acolo îşi păstrează cei şapte folclorişti costumele şi instrumentele. Fondatorul spune că a scris mai multe demersuri către Ministerul Culturii şi nu numai, pentru a li se oferi un sediu, însă răspunsul se lasă aşteptat. De curând, i s-a ivit şansa să închirieze pentru un an o cameră la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, însă şi acolo trebuie investiţi bani. „Trebuie să facem reparaţie şi să tragem lumină, şi cum nu avem de ales, ne vom apuca de muncă”, ne spune instrumentistul.

„Mi-am rupt opincile susţinând românismul”

aTudor Ungureanu şi-ar dori să fie invitat la spectacolele organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde nu a mai cântat de opt ani. „Chiar nu ştiu de ce suntem uitaţi. Mi-am rupt opincile susținând românismul. Nu am venit la Chişinău să mă dau un mare artist, am rămas la Căpriana, unde lucrez de unul singur pământul. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat acest har, datorită căruia mai pot ieși în spectacole”, ne spune Tudor Ungureanu.

Folcloristul este fericit că i-a venit acasă feciorul din Irlanda, iar acum se bucură de fiecare moment petrecut în preajma nepoţelului său, Costel. Cât despre starea sa de sănătate, ne-a spus că „probleme au fost şi vor mai fi”, însă Dumnezeu îl apără, „nu mor caii când vor câinii”.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Tudor Ungureanu

Comentează