Zborul MH370: China cere Maleziei ”să ia în serios” căutarea avionului dispărut

Zborul MH370: China cere Maleziei ”să ia în serios” căutarea avionului dispărut

Guvernul chinez a cerut premierului malaezian un plan de căutare a avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, între care 153 de pasageri chinezi. Cererea a avut loc în cadrul întâlnirii de joi de la Beijing dintre premierii chinez și malaezian, Li Keqiang și Najib Razak, informează vineri ziarul ABC.

Semnele de întrebare privind dispariția avionului malaezian se mențin după mai mult de patru luni de la incident. ‘Sperăm ca Malaezia să ia în serios investigația și să elaboreze un nou plan de căutare a avionului’, a subliniat Li, la câteva ore după ce Australia anunțase că a încheiat fără succes căutările submarine în apele de sud ale Oceanului Indian.

Premierul chinez și omologul său malaezian au trecut în revistă cele peste două luni și jumătate de căutări infructuoase ale aparatului Malaysia Airlines, care în momentul dispariției efectua ruta MH370 între Kuala Lumpur și Beijing.

Najib Razak și-a exprimat simpatia față de rudele pasagerilor chinezi dispăruți și a subliniat că ‘lor le datorăm responsabilitatea de a continua căutările’. ‘Tragedia este atât de complexă și fără precedent încât necesită cooperarea diferitelor țări dacă vrem să fie o reușită’, a subliniat la întâlnirea sa cu premierul Li, punctul forte ale vizitei sale de șase zile în China.

Prin această vizită, China și Malaezia speră să dea un imbold relațiilor lor, care în ultimele luni s-au tensionat ca urmare a misterioasei dispariții a avionului, fapt ce a provocat o scădere a turismului chinez în această țară din sudul-estul asiatic. Malaezia este cel mai mare partener comercial al Chinei din Asia de Sud-Est, cu schimburi comerciale în valoare de 106 miliarde de dolari în 2013.

Potrivit analiștilor, China căută prin această vizită o apropiere de Malaezia față de pozițiile sale în conflictul pentru insulele din Marea Chinei Meridionale cu care se confruntă în ultimii ani, în special guvernele chinez, filipinez și vietnamez (deși există și reclamații malaeziene cu privire la insulele Spratly).

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Wang Shen / XINHUA ARHIVĂ

Vizualizări: 228

Comentează