Bac-2014: povestea cu stresul nu mai trece

Bac-2014: povestea cu stresul nu mai trece

Ieri a început sesiunea de examene 2014, informează printr-un comunicat Ministerul Educaţiei al RM. În context, am solicitat opiniile unor elevi şi profesori de la câteva licee din RM cu privire la regulamentul de susţinere a examenelor şi pregătirea centrelor de Bac. Pe de altă parte, ministrul Educației, Maia SANDU, a declarat în mesajul său la începutul sesiunii de bacalaureat 2014: „Vom acționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda, a recunoaște meritele și a-i recompensa pe cei care învață”.

Vineri, 6 iunie curent, elevii din clasa a XII-a vor susține examenul la limba de instruire. În această probă vor fi antrenaţi toți cei 27.604 candidaţi admişi de către consiliile profesorale ale instituţiilor de provenienţă, inclusiv cei peste 6 mii de restanțieri din sesiunile anterioare.

„Majoritatea colegilor mei sunt conştiincioşi şi bine pregătiţi”

Întrebat de JURNAL despre măsurile de securitate şi de gradul de pregătire pentru bacalaureat, Dorin Bulbuc, elev al clasei a XII-a de la Liceul „Spiru Haret”, ne-a spus că este pregătit destul de bine. „Nici detectorul de metale, cu care voi fi controlat mergând la examene, nici camerele de luat vederi din sala de examene nu mă deranjează şi n-ar putea, în general, deranja, dacă nu ai intenţii să copiezi. Majoritatea colegilor mei sunt conştiincioşi şi bine pregătiţi, dar s-ar putea găsi şi dintre acei care să să intre în sală cu diferite dispozitive. Le urez colegilor mei succese şi să nu-şi facă prea mari emoţii, până la urmă, e vorba doar de-un test, despre care vor uita peste câteva luni”, ne-a declarat Dorin.

„Vom acționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda”

Pe de altă parte, în mesajul ministrului Educației, Maia SANDU, la începutul sesiunii de bacalaureat 2014, domnia sa a declarat: „O evaluare corectă și transparentă, care asigură că fiecare elev obține rezultate conform meritelor, le oferă tinerilor șanse egale de a-și alege și construi o carieră profesională și generează schimbări semnificative de atitudine în întreg procesul educațional. Anume din această convingere, Ministerul Educației continuă reforma examenului de bacalaureat. Vom acționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda, a recunoaște meritele și a-i recompensa pe cei care învață”.

Ministrul Educației a amintit că, în anul curent, au fost introduse câteva elemente noi pentru îmbunătățirea procesului de organizare a examenului. Pentru a implica în evaluarea lucrărilor de bacalaureat persoane cât mai competente, la inițiativa Ministerului Educației, a fost majorată remunerarea pentru profesorii care vor verifica testele. Totodată, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor destinate rechizitelor necesare comisiilor de examen.

Profesorii susţin acţiunile întreprinse de minister

Alexandru Cerga, profesor de geografie, dirigintele unei clase a XII-a de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, a declarat pentru JURNAL că elevii merg la consultaţii şi se pregătesc serios pentru prima probă la limba română, care va avea loc la 6 iunie.

„După experienţa anului trecut, elevii au conştientizat seriozitatea examenelor, că nu vor putea copia, nu vor putea folosi mijloace tehnice pentru a obţine răspunsuri la subiecte. Elevii nu sunt stresaţi de camerele de luat vederi, aşa cum se vehiculează. Deja al treilea an în instituţia noastră, care e centru de bacalaureat, sunt instalate camere de luat vederi şi ne-am obişnuit cu ele. Îşi fac mai multe griji elevii codaşi, care nu s-au pregătit de susţinerea examenelor. Detectoarele de metale sunt binevenite, ţinând cont de practica din anul trecut. Atât eu, ca profesor şi diriginte, cât şi colegii mei, susţinem acţiunile adoptate de Ministerul Educaţiei cu privire la organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a sesiunii de BAC. Aceste acţiuni încep a fi susţinute şi de elevi, fiindcă, e cazul să recunoaştem, în trecut s-au fraudat foarte mult aceste examene, actualmente însă sunt puşi toţi pe acelaşi cântar”, consideră profesorul, care e convins că anul acesta nu se va repeta situaţia anului trecut, când un procent foarte mare din absolvenţi au picat Bacul.

Liceele din Găgăuzia sunt pregătite de susţinerea bacului

Deşi cu scârţ, lucrurile par să meargă cum trebuie şi în Găgăuzia, unde anul trecut a fost mare vâlvă cu bacalaureatul. Am contactat telefonic cele două centre de Bac de la Comrat – Liceul Teoretic „Dmitri Caracioban” şi Liceul „G.A. Gaidarji” şi am discutat cu cadre didactice de acolo.

Astfel, Elena Barban, profesoară de limba şi literatura română la Liceul „G.A. Gaidarji” din Comrat, a declarat pentru JURNAL că elevii ei din clasa a XII-a sunt pregătiţi să susţină examenele de Bac în măsura de 90%. „Discipolii mei ştiu că vor fi supravegheaţi de camerele de luat vederi şi acceptă acest fapt deja ca ceva firesc şi normal. Experienţa anului trecut le-a fost de învăţătură. Le urez elevilor mei la mai mult şi la mai mare: un test uşor, o temă cunoscută, o publicitate auzită”.

Mai puţin cooperantă s-a arătat directoarea Liceului „Dmitri Caracioban”, Maria Ivanovna, care, vădit iritată de apelul nostru telefonic, ne-a spus scurt şi posac că centrul e pregătit sută la sută, camerele funcţionează, băncile sunt numerotate, că nu mai putem discuta cu nimeni în acel moment şi a închis.

Potrivit aceluiaşi comunicat al Ministerului Educaţiei, la 10 iunie curent, absolvenții de liceu vor susţine proba la limba străină (limba engleză – 11.767 de candidați, franceză – 10.922 de candidați, germană – 375, italiană – 68, spaniolă – 92 și limba turcă – 93 de candidați).

Conform orarului examenelor de bacalaureat, la 13 iunie curent, elevii din clasa a XII-a vor susţine examen la disciplina de profil (matematica – 13.765 de candidați, istoria românilor și universală – 10.076 de candidați, arte – 495, tehnologic – 283 și sport – 261 de candidați), iar la 17 iunie curent, absolvenții liceului vor avea examenul la disciplina la solicitare (geografia – 16.739 de candidați, matematica – 485 candidați, istoria românilor și universală – 1.051, biologia – 1.261, chimia – 2.409, fizica – 395, informatica – 263, limba și literatura ucraineană – 14, limba și literatura bulgară – 104, și limba și literatura găgăuză – 204 candidați).

Pe 20 iunie, candidaţii la Bac vor susţine ultima probă – la limba maternă (ucraineană – 160 de candidați, bulgară – 119 candidați și găgăuză – 178 de candidați) în 15 centre de bacalaureat.

Nadine CHILIANU
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 1578

Comentează