Începe Fiesta din Brazilia

Începe Fiesta din Brazilia

Întrucat mai sunt puţine zile până la debutul turneului final al campionatului mondial din Brazilia, v-am pregătit o prezentare a celor 8 grupe, încercând să stabilim care ar fi favoritele, jucătorii-cheie ai celor 32 de echipe şi şansele lor în încercarea de a ajunge cât mai sus în competiţia supremă a fotbalului mondial la nivel de echipe reprezentative.

Grupa C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildes, Japonia.


Columbia, totul depinde de prezenta lui Falcao

Echipa Columbiei a avut o generaţie de excepţie la turneele finale ale campionatului mondial din 1990 şi 1994. Era acea echipă stelară, din rândurile căreia făceau parte staruri precum Valderrama, Asprilla, Valencia, Higuita, Rincon, Perea sau Lozano, o echipă formată din veritabili artişti ai balonului, dar această calitate nu a asigurat mai mult decât o prezenţă în optimile Cupei Mondiale. Acum, Columbia se prezintă cu o echipă foarte solidă din punct de vedere defensiv (a primit doar 13 goluri în preliminariile sud-americane), şi care depinde foarte mult de golgeterul şi liderul ei, Radamel Falcao, atacantul lui AS Monaco. Din păcate, vârful de atac al columbienilor a suferit o accidentare foarte serioasă într-un meci de cupă din Franţa, această accidentare punând sub semnul întrebării participarea sa la turneul final din Brazilia. Conform ultimelor veşti, recuperarea a decurs foarte bine şi s-ar putea ca Falcao să poată fi folosit, dar acest pronostic rămâne deocamdată rezervat. Dacă-şi va recupera golgeterul, echipa Columbiei poate avea şanse serioase să treacă de faza grupelor, mai ales că nu vorbim de o grupă cu adversari redutabili.
Jucători-cheie: Radamel Falcao, Zuniga, Zapata, J. Rodriguez, Guarin.

Grecia, sau amintirea de neuitat a anului 2004

Echipa Greciei s-a calificat la baraj pentru această ediţie a Cupei Mondiale, după o dublă manşă în care a trecut de Romania (3-1 şi 1-1). În istoria fotbalistică a Greciei, anul 2004 va rămâne înscris cu litere de aur, pentru că atunci, împotriva tuturor previziunilor, naţionala elenă a devenit campioană europeană. La acel moment, s-a spus că această echipă a ajuns la o asemenea performanţă prin cel mai pragmatic şi inestetic joc pe care l-a propus vreodată o campioană europeană. Antrenorul acelei echipe, germanul Otto Rehhagel, a construit un angrenaj extrem de disciplinat tactic, care a trecut de sferturile, semifinalele şi finala competiţiei câştigând cu acelaşi scor (0-1) toate aceste partide, dovedind că se poate câştiga un trofeu şi atunci când joci ultra-defensiv. Echipa de acum este la fel de determinată, bazându-se pe aceeaşi tactică, pentru care vorbesc cifrele: s-a clasat pe locul 2 în grupa sa preliminară, după Bosnia Hertzegovina, cu un golaveraj care spune totul, 12 goluri marcate, doar 4 primite, în 10 partide disputate. Grecii sunt cunoscuţi ca jucători foarte ambiţiosi, care dau totul pe teren şi s-ar putea să aibă destule şanse de a trece de grupa preliminară, dacă vor avea de partea lor şi norocul proverbial care i-a însoţit în 2004. Jucători-cheie: Mitroglou, Samaras, Papastathopoulos, Karagounis, Torosidis.


Coasta de Fildeş, la ultimul mare turneu al lui Didier Drogba

Coasta de Fildeş reprezintă una din cele mai aşteptate apariţii la acest turneu final, pentru că dispune de una din cele mai bune garnituri din fotbalul african, având jucători care activează la echipe de prim rang ale Europei, precum Liverpool, Galatasaray, AS Roma, Stuttgart, Marseille, Manchester City, Newcastle sau Everton. Dacă la participările lor anterioare la turneul final au avut mereu parte de grupe foarte grele, iată că de data aceasta se poate ivi o şansă pentru ca reprezentanţii unei generaţii de aur a fotbalului ivorian să treacă de faza grupelor. Echipa “elefanţilor” este o îmbinare între jucători de mare experienţă, adevărate nume de referinţă în istoria fotbalului ivorian (Drogba, Yaya Touré, Salomon Kalou sau Kolo Touré) şi vărfurile noi generaţii (Gervinho, Lacina Traoré sau Wilfried Bony), care împreună vor să ducă echipa ţării lor la cea mai mare performanţă din istoria participării la un turneu final de campionat mondial. Şi poate că, la ultimul mare turneu la care va participa, Didier Drogba (una din personalităţile cele mai marcante din Coasta de Fildeş), va aduce o mare bucurie ţării sale. Jucători-cheie: Drogba, Yaya Toure, Salomon Kalou, Gervinho, Bony.

Japonia, sub bagheta italianului Zaccheroni

Fotbalul japonez a fost unul din primele din Asia în care s-a investit foarte mult pentru aducerea unor nume sonore ale fotbalului mondial, jucători şi antrenori, încercându-se astfel ridicarea nivelului fotbalistic al echipelor din Ţara Soarelui Răsare. Cu o prezenţă destul de discretă la turneele finale la care a participat, inclusiv la cel organizat împreună cu Coreea de Sud în 2002, naţionala niponă tinde ca la acest turneu final să obţină o performanţă notabilă, având în lot câţiva jucători foarte bine cotaţi în campionate de top ale Europei. Aducerea pe banca tehnică a unui reputat antrenor italian, Alberto Zaccheroni (câştigător al titlului de campion în Serie A cu AC Milan) demonstrează că federaţia niponă s-a gândit să înlocuiască jocul plin de entuziasm al echipei naţionale cu un joc mult mai bine aşezat, mai pragmatic, aducând un antrenor cu mare experienţă într-unul din cele mai tacticizate campionate din lume. Este de urmărit evoluţia acestei echipe, mai ales că beneficiază de prezenţa într-una din grupele cele mai accesibile ale acestui turneu final. Jucători-cheie: Nagatomo, Keisuke Honda, Kagawa, Kiyotake, Maya Yoshida.

Pentru iubitorii fotbalului de la noi, tragerea la sorţi a echipelor pentru grupa C a turneului final a fost un moment de mare frustrare, pentru că am fi putut fi noi în locul Greciei, într-o grupă din care aveam mari şanse să trecem mai departe. De mulţi specialişti considerată cea mai uşoară grupă, putem spune că este în acelaşi timp şi una foarte echilibrată, în care favoriţii ar fi, la o primă evaluare, Columbia şi Coasta de Fildeş, dar suntem convinşi că echipele Greciei şi Japoniei vor fi oponenţi extrem de greu de depăşit.
Sursa: rol.ro

Vizualizări: 206

Comentează