Cresc taxele în învăţământul universitar

Cresc taxele în învăţământul universitar

Cele mai mari taxe pentru studii le are Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. La Facultatea de Canto academic, dirijat orchestră, doritorii vor trebui să scoată din buzunare 25 de mii de lei. Pe locul doi este Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, aici studenţii la Facultatea de Stomatologie vor achita o taxă anuală de peste 22 de mii de lei.

Admiterea în învăţământul superior în acest an se va desfăşura în perioada 20 iulie – 31 august. Și în acest an, conform practicii anilor precedenţi, candidaţii vor avea dreptul să se înscrie la concursul de admitere în ciclul I – studii superioare de licenţă la mai multe specialități concomitent, din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învăţământ superior. Totodată, ei vor fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învăţământ superior, dintre cele pentru care au optat, anunţă Ministerul Educaţiei.

Potrivit viceministrului Educației, Loretta Handrabura, concursul de admitere este unic la locurile cu finanţare bugetară şi la cele prin contract, cu înmatriculare în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate. Şi pentru acest an se va menține cota de 15% din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidați. În prezent, în Republica Moldova activează 30 de universităţi, inclusiv 19 instituții de stat și 11 instituții private. La ciclul I din învăţământul superior se realizează formarea profesională la 170 de specialităţi.

Universităţi care nu majorează taxele

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” oferă în acest an 450 de locuri la buget şi 195 la contract. Din cele 450 de locuri la buget, 405 sunt repartizate pentru Facultatea de Medicină, iar 45 de locuri pentru Facultatea Sănătate Publică. Cu toate că este una din universităţile cu cele mai mari taxe de studii, în acest an acestea nu vor creşte, nu se vor majora nici taxele pentru cazarea în cămine. Astfel, pentru o lună de cazare în cămin studenţii vor achita 180-250 lei. Şefa Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice, Silvia Ciubrei, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că în acest an nu au fost prevăzute locuri bugetare la facultăţile de Stomatologie şi Farmacie. Doritorii vor achita ca şi în 2014 în jur de 23 de mii de lei pentru a studia la Facultatea de Stomatologie.

Academia de Studii Economice din Moldova

Prorectorul Ala Cotelnic ne-a comunicat că taxele pentru contracte vor rămâne aceleaşi, cea mai mare taxă fiind la Facultatea de Economie şi Informatică, de 7.500 lei, iar la Facultatea de Inginerie şi Transporturi studenţii vor plăti anual 5.500 de lei. Cât despre taxele de cazare în cămin, deocamdată nu se cunoaşte dacă acestea se vor mări, anul trecut studenţii achitau 162 de lei pe lună.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Şi la această universitate taxele de studii şi pentru cazare în cămin vor rămâne aceleaşi. În acest an studenţii vor putea depune actele pentru o specialitate nouă, Siguranţa Alimentelor, care va avea 15 locuri bugetare, ne informează prim-prorectorul instituţiei, Vasile Vrânceanu.
Cea mai mare taxă pentru contract e la Facultatea de Economie – 7500 lei, iar cea mai mică – la Facultatea Zootehnie, de 3500 lei. Pentru zece luni de cazare în cămine studenţii vor achita ca şi anul precedent, 1700 de lei.

Universitatea de Stat din Moldova

Nici la USM nu vor creşte taxele în acest an, însă dacă preţul pentru energie electrică se va mări, vor creşte şi taxele pentru cazare în cămin, deoarece, după cum remarcă prorectorul pentru activitate didactică, Otilia Dandara, acest lucru este inevitabil. Cea mai mare taxă e la Facultatea de Drept – 10 mii de lei, iar cel mai mic – la Facultatea de Asistenţă Socială – 5 mii de lei.

Universităţile ale căror taxe vor creşte de la 500 lei până la câteva mii lei

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Prorectorul pentru activitate didactică, Alexandra Barbăneagră, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că Ministerul Educaţiei a permis ca în acest an să crească puţin taxele atât pentru studii, cât şi pentru cazarea în cămine. „Da, vor creşte în jur de 500-600 de lei, la fel şi pentru cazarea în cămine. Cel mai mult vor avea de plătit studenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine – 6000 de lei, iar cel mai puţin vor plăti studenţii de la Facultatea de Geografie şi Istorie, 4100 de lei”, adaugă aceasta. Anul trecut pentru o lună de cazare în cămin studenţii achitau 150 de lei.

Universitatea Liberă Internaţională din Moldova

ULIM-ul nu are locuri de studii la buget, însă din cauza inflaţiei taxele de studii se vor mări. „Anul trecut contractele erau între 3000 şi 8500 de lei, în funcţie de specialitate, anul acesta taxele vor creşte, dar nu cred că semnificativ, încă nu a fost luată nicio decizie”, ne anunţă secretarul comisiei de admitere, Aurel Bordeian. Cât despre taxele în cămine, deocamdată nu se ştie dacă se vor mări, oricum se cunoaşte că ULIM-ul are cele mai ridicate taxe pentru cazare, 11 mii de lei pe an.

Universitatea Tehnică a Moldovei

Cea mai mare taxă, de 10 mii de lei, va fi la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism. „Taxele se vor mări, dar nu au fost stabilite exact sumele, în anii trecuţi cele mai mari taxe erau de 8.500 de lei, iar cele mai mici de 5.000 de lei”, ne spune şeful comisiei de admitere, Sergiu Andronic. Cazarea în cămine a costat anul trecut 248 de lei pentru o lună, în acest an nu se ştie deocamdată cât o să coste.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Pentru anul de studii 2015-2016, Academia a afişat taxe mai mari cu câteva mii de lei. Dacă anul trecut cea mai mare taxă de studii era de 19 mii de lei, în acest an doritorii de a studia la Facultatea de Canto academic, dirijat orchestră vor fi nevoiţi să achite 25 de mii de lei. La Facultatea Instrumentală taxa este de 20 de mii de lei, cetăţenii străini vor achita (ciclul I, ciclul II, doctorat) 3000 €. Şi taxele pentru cămine sunt destul de costisitoare, pentru cazarea în căminul Nr. 1, taxa este de 600 de lei pe lună, în căminul Nr. 2 o lună de cazare costă 450 de lei. Alte persoane achită costul integral de 4500 de lei anual.

Carolina Chirilescu
Foto: Nadea Roşcovanu

Comentează