Leancă, despre corupție, „interesele” din Parlament, Rusia și PCRM // VIDEO

Leancă, despre corupție, „interesele” din Parlament, Rusia și PCRM // VIDEO

Flagelul corupției este adânc infiltrat în instituțiile de stat. O recunoaște însuși premierul Iurie Leancă, care spune că, fără lupta cu acest fenomen, Republica Moldova nu va reuși să înregistreze o dezvoltare economică durabilă.   

Iurie Leancă a declarat aseară la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV că majorarea salariilor pentru judecători nu a fost cea mai bună soluție pentru reformarea sectorului justiției. Premierul a anunțat că va iniția o rundă de consultări, inclusiv cu participarea experților europeni, pentru a vedea de ce reforma stagnează.

Referindu-se la activitatea Parlamentului, premierul a dat de înțeles că unii deputați promovează unele „interese care nu au nimic în comun cu interesul statului”.

Iurie Leancă a mai spus că, în relațiile cu Rusia, Republica Moldova va arăta că are demnitate și va cere respect din partea autorităților de la Moscova.

În cadrul emisiunii, premierul Iurie Leancă a răspuns la întrebările prezentatorului Val Butnaru, dar și la cele ale invitaților în studiou, jurnaliștii Constantin Cheianu și Valentina Ursu, dar și ale expertului de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin.

Vă propunem în continuare cele mai interesante declarații.

Problema corupției și vizita lui Barroso

Valentina Ursu: Domnul Barroso a venit cu lecția pregătită de la Bruxelles, mai bine decât o îndeplinește clasa politică de aici de la Chișinău. Faptul că a abordat problema corupției nu este un lucru întâmplător. Și de la alți înalți demnitari europeni am auzit că această problemă, care este o meteahnă, va da mari dureri de cap guvernării și actuale și celei care va urma după alegeri. Credeți că este voință politică să se ducă această luptă până la capăt?

Iurie Leancă: Cât de tare corupția a penetrat instituțiile noastre și cât de tare suntem noi corupți la nivel de deprinderi și mentalitate. Guvernul nu este atotputernic. Majorarea salariilor pentru judecători am văzut că a fost cam greșit. Doar prin astfel de soluții nu rezolvăm problema. Faptul că vorbim în aceleași limbaj cu domnul Barroso, Rompuy, și alți șefi de state și de guverne înseamnă că cel puțin la nivel de retorică ne asemuim. Cel puțin acum câțiva ani nu știu dacă astfel de declarații se făceau. Primul pas este să recunoaștem că avem probleme de sistem și probleme grave. Cum formulează d. Barroso: să facem tot ce ne stă în puteri pentru a contribui la independența justiției din RM. Aici sunt puțin în dezacord, pentru că ei acționează ca un stat în stat, independeță maximă și responsabilitate puțină. Am vorbit cu d. Barroso că nimeni nu atentează la independența sistemului judecătoresc, dar ne dorim o altă atitudine.

Vezi continuarea materialului şi video pe jurnal.md

Vizualizări: 262

2 Comentarii

  • =Janis Rainis=
    13 iunie 2014 | Permalink |

    SPIONAJ RUSESC IN LETONIA
    9 iunie 2014

    Контрразведка:
    российские спецслужбы вербуют талантливую латвийскую молодежь
    (254)

    Российские спецслужбы ведут активную деятельность на территории Латвии.
    Одно из направлений их работы связано с вербовкой активной молодежи.
    Об этом говорится в публичной части ежегодного отчета Бюро защиты Сатверсме,
    которая была представлена в понедельник вечером.

    Как сообщает контрразведка, иностранные шпионы в Латвии обычно работают под прикрытием посольств. Количество агентов среди дипломатического корпуса составляет от 15% до 35%. Они редко действуют агрессивно, стараясь постепенно увеличивать контакты среди госслужащих, ученых, журналистов и общественников.

    По данным БЗС, активную работу на территории Латвии ведут Федеральная служба безопасности и Служба внешней разведки РФ. Одна из их целевых аудиторий — молодые люди, связанные с Россией, в том числе студенты, которые учатся в российских вузах. В связи с этим спецслужбы РФ выступают за активное развитие академических контактов. Российские спецслужбы способствуют карьерному росту таких лиц, чтобы добиться большего влияния в латвийских структурах.

    Еще одно важное направление работы — формирование общественного мнения при помощи НГО. Здесь важную роль играют общественные структуры, связанные с российскими спецслужбами, — Калининградский центр общественно-политических исследований “Русская Балтика”, “Центр международной и региональной политики”, “Российско-балтийский центр масс-медиа”, Российский институт стратегических исследований.

    БЗС утверждает, что российские спецслужбы в некоторых случаях подкупают жителей Латвии, особенно тех, кто часто бывает в соседней стране. Иностранные шпионы используют и возможности кибер-пространства. Например, имели место провокации, когда иностранным дипломатам рассылались письма якобы от имени латвийских коллег из Министерства обороны.

    При этом бюро считает, что латвийская русская община слишком многообразна, чтобы Россия могла ею манипулировать. Отдельные русскоязычные организации не представляют все русскоговорящее население страны, сказано в докладе. Это не мешает пророссийским структурам получать финансирование, например, через фонд “Русский мир”, Фонд публичной дипломатии имени А.М.Горчакова и Фонд поддержи и защиты соотечественников за рубежом. Среди получателей грантов есть Латвийский Комитет по правам человека, Балтийский центр исторических и социально-политических исследований и Институт европейских исследований.

  • Burunducul Unionist dela Tighina
    13 iunie 2014 | Permalink |

    IMPORTANT:
    MESAJ ANTI-OCUPATIE RUSEASCA !
    –––––––––––––––––
    declaratie oficiala:
    “Ministrul Apărării, Valeriu Troianu
    vrea ca Rep.Moldova să-şi revizuiască statutul de neutralitate
    şi să adere la NATO !
    / ziarul Adevarul md 12 iunie 2014 /

    http://adevarul.ro/moldova/actualitate/ministrul-apararii-valeriu-troenco-vrea-moldova-sa-si-revizuiasca-statutul-neutralitate-adere-nato-1_539962d50d133766a882a750/index.html

    Valeriu Troianu şi-a argumentat poziţia prin faptul că
    - „situaţia din Ucraina reprezintă un pericol pentru Moldova”,
    iar capacităţile de apărare ale armatei moldoveneşti sunt limitate.
    - „În Ucraina au loc lupte crâncene, iar distanţa până acolo este mică.
    - Trebuie să fim în permanenţă pregătiţi să reacţionăm, în caz de necesitate”,
    - “In caz de invazie externă, Rep. Moldova va solicita ajutor din exterior,
    în special de la blocul NATO.
    - „Blocul NATO a devenit garantul stabilităţii şi apărării intereselor celor mici.
    - Altă forţă care ar putea rezista Federaţiei Ruse practic nu există”,
    a spus bravul ministru.
    N.B.:
    Forma corecta româneasca a numelui Ministrului este “Troianu” si nu “TroenKo”,
    o forma rusificata, ucrainizata si slavizata brutal de pe timpul ultimei ocupatii rusesti directe.
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ===== BUCOVINA DE NORD =====
    ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 !
    =====================================

Comentează