Papa Francisc către Ban Ki-Moon: ”Viața este inviolabilă de la concepție până la sfârșitul său firesc”

Papa Francisc către Ban Ki-Moon: ”Viața este inviolabilă de la concepție până la sfârșitul său firesc”

Papa Francisc a reafirmat vineri în fața secretarului general al Organizației Națiunilor Unite /ONU/, Ban Ki-Moon, și a responsabililor unor agenții ale Națiunilor Unite opoziția radicală a Bisericii împotriva avortului, estimând că ”viața este inviolabilă de la concepție până la sfârșitul său firesc”, ceea ce relansează un vechi dezacord dintre Biserică și ONU, relatează AFP.

Luând primul cuvântul, Ban Ki-Moon a adus un omagiu angajamentului personal al argentinianului Jorge Bergoglio pentru ”eradicarea sărăciei” și pentru ”demnitatea umană”. El l-a invitat pe Suveranul Pontif ”să vină cu prima ocazie posibilă” la New York pentru a-și prezenta viziunea despre lume de la tribuna Națiunilor Unite.

Papa argentinian, lăudând activitatea și progresele realizate de ONU, a făcut apel la agențiile organizației, întrunite în ultimele zile la Roma pentru o reuniune de coordonare, ”să se opună economiei excluderii, culturii deșeului și culturii morții, care, din păcate, ar putea deveni o mentalitate acceptată în mod pasiv”.

El a subliniat ”demnitatea fiecărui frate, a cărui viață este inviolabilă de la concepție până la sfârșitul său firesc”, aceasta fiind o condamnare clară atât a avortului cât și a eutanasiei.

Acest subiect este foarte controversat. În cursul săptămânii, Sfântul Scaun a fost puternic criticat de către experți ai Comitetului ONU împotriva torturii, nu numai referitor la dosarul privind pedofilia, ci și în legătură cu opoziția sa față de avort.

Experții au asimilat opoziția Bisericii împotriva avortului cu tortura. Șeful delegației Sfântului Scaun, monseniorul Silvano Tomasi, a replicat că avortul este și el o tortură. Sfântul Scaun, a spus el, condamnă ”orice formă de tortură, îndeosebi pentru cei care sunt torturați și uciși înainte să se nască”. El a denunțat totodată miile de copii ”născuți morți prin procedeul avortului”.

În timpul Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, de la Conferința de la Cairo privind populația (1994) și de la cea de la Beijing privind femeile (1995), între ONU și Sfântul Scaun a existat o opoziție puternică pe temele referitoare la contracepție, avort, divorț, drepturile omului.

Agențiile ONU acuză Vaticanul că favorizează natalitatea excesivă în țări care nu fac față cerințelor lor și că-și depășește rolul frânând indirect dezvoltarea. Vaticanul acuză agențiile ONU că încalcă ”drepturile firești” la viață și familie, că sunt malthusianiste și că favorizează ”un imperialism cultural” în care concepțiile din țările avansate din Nord le sunt impuse celor din Sud.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Tony Gentile / REUTERS

Vizualizări: 209

Comentează