Să nu râzi de omul slut (1)

Să nu râzi de omul slut (1)

Abia când a murit mama, și-a dat seama fata cât de mult a ținut la ea mama şi cât a ferit-o de răutatea lumii

Nici prin gând să-i treacă Loretei că mezina o să-i aducă în poală un copil! La multe s-a așteptat de la dânsa, dar la una ca asta nici să-i treacă prin cap! Vedeți dumneavoastră, fiica Loretei nu era tocmai un copil obișnuit. După trei născuți anterior, sănătoși și frumoși, a apărut și această ființă pe lume. Din greșeală s-a născut, au conceput-o soții după o petrecere soră cu moartea și, când și-a dat seama Loreta că e însărcinată, n-a mai avut ce face.

Dar fără să știe soțul ei, a încercat femeia să-și provoace un avort. A băut ierburi, și-a făcut injecții, într-un cuvânt ce a auzit aceea a întreprins numai să scape de sarcină și, vă dați seama, nu i-a reușit. Când s-a născut copila cu chipul pocit a știut Loreta că e vina ei. Avea ceva pruncul care te dezgusta pe loc – ochii mici și bulbucați, un nas lung, de părea că atârnă peste buze și un zâmbet care n-o înfrumuseţa în niciun fel. Avea şi o față disproporționată. Loreta nu e o criminală, dar în sinea ei se ruga atunci să moară fata asta.

Diana s-a născut urâtă, dar era deşteaptă şi harnică

Se gândea la ce o așteaptă în viitor. Batjocură, râsul lumii, vorbe usturătoare și neglijare totală? Pentru că ai casei – părinți, frați, surori – uite și aceia nu-i ziceau altfel decât pocitanie. Dar străinii, ce-o să facă ei când va ajunge fata destul de mare ca să comunice cu cei din afara familiei? Îi era milă mamei de copilă și, pentru că se simțea unica vinovată de ce s-a întâmplat, anume ea încerca în fel și chip s-o ajute să socializeze, să treacă peste handicap mai ușor, să se deprindă cu chipul ei și să-l îndrăgească așa cum este el.
Nu ești frumoasă, e adevărat, îi spunea ea, dar ești deșteaptă, descurcăreață, harnică, ai mâini, picioare, poți face orice și poți ajunge oriunde!!! Nu știu cum a convins-o sau fata s-a schimbat, dar nu mai suferea atât de tare când auzea șoșotelile colegilor de clasă, ale vecinilor şi oamenilor din stradă sau transport. Învăța bine și pe cât de mult o neglijau colegii pe atât de mult o prețuiau profesorii. Și uite tu că în ultima clasă de liceu, erau deja în luna mai, se apropiau examenele de bacalaureat, zic, tocmai atunci a aflat Loreta că mezina ei este însărcinată.

Diana are un copil din flori

Nu știa ce să facă – s-o ducă la un medic pentru avort, s-o lase să nască sau să caute băiatul vinovat de starea fetei și să-i căsătorească? Și-a adunat copiii cei mari în jurul ei să se consulte și au ajuns la ideea s-o lase să nască. E urâtă, mamă, cine crezi c-o s-o ia de nevastă? Bine că și-a pus mintea cineva cu dânsa și o să aibă cel puțin un copil, o să se simtă iubită și prețuită de cineva pe lumea asta. Era Diana de jumătate de an studentă deja la facultate, când l-a adus pe lume pe Pavel.
Feciorul ei ajunsese jucărie în mâinile tuturor. Nu încetau să-l admire și să-l alinte cei de ai casei. Buneii îl aveau doar pe dânsul, ironia sorții, nu? Ceilalți căsătoriți de ani buni și destul de reușit aranjați în viață, uite aceia nu s-au grăbit să le pună în brațe un nepot, dar pocitania a reușit. Diana era mamă bună, găsea timp și pentru studii, dar și pentru copil. Îl scotea la plimbări lungi prin parcul din apropiere, îl giugiulea de nu era loc pe trupușorul lui nesărutat și nemângâiat. Toată bursa o cheltuia pentru jucării și hăinuțe.

Se descoperă cine e tatăl lui Pavel

Un singur lucru o amăra, nu avea prieteni – lumea și acum, ca și în copilăria ei, se ferea de dânsa. De parcă s-ar fi temut să nu se molipsească de ceva, de parcă sluțenia fetei le-ar face și lor rău. Diana era tânără, sănătoasă, se vroia înțeleasă, iubită și apreciată. După ani de zile au aflat părinții și cine este tatăl copilului. Nu era un coleg de școală, cum credeau ei, ci un vecin, care tocmai la vremea aceea se eliberase de armată și umbla buimac după fete. Cum nu găsea nici una, și-a oprit ochii asupra Dianei și și-a spus: asta n-o să mă refuze și nici n-o să se plângă nimănui. E așa de slută c-o să-mi mulțumească pentru c-am ținut-o în brațele mele!

Și așa a fost… A folosit-o până și-a găsit alta mai arătoasă. Când a văzut-o cu burta la gură și-a dat seama că a lui e păcatul. Și a șters-o din oraș. Chipurile, s-a angajat peste hotare, dar lucra la Bălți paznic la un depozit. Tot acolo s-a însurat și avea de acum doi copii, când și-a văzut prima dată copilul din flori. Semăna leit cu cel mai mare fecior legitim a lui. De teama unui scandal, a pândit-o pe Diana când se ducea la facultate fata și a rugat-o să nu spună nimănui un cuvânt, căci el va face tot posibilul s-o ajute, în măsura posibilităților, firește.

Părinții Dianei însă, când au dat ochii cu vecinul și copiii lui, s-au priceput pe loc cine-i tatăl. Frații mai mari ai slutei l-au prins în parcul din preajma casei și l-au bătut crunt de tot. Diana cu greu l-a scos din mâinile lor: eu m-am ținut de el, eu sunt vinovată și eu port responsabilitate pentru copil, striga ea la ei. El poate a făcut cel mai bun lucru pentru mine – mi-a dat un copil și m-am simțit femeie normală în brațele lui! Plângea sluta, cum n-au mai văzut-o frații niciodată.

O întâmplare schimbă atitudinea fraţilor faţă de Diana

Nu obișnuiau s-o mângâie, s-o țină în brațe, s-o apere de gura lumii, deși soră le era, acum însă au înțeles cât de dureros lua la inimă Diana toate vorbele la adresa ei. Și s-au simțit pe loc monștri, ființe cu inimă de piatră. Cel mai mare frate s-a apropiat de sora asta, pe care a desconsiderat-o douăzeci de ani, și a strâns-o la pieptul lui. Din milă a făcut-o, dintr-o pornire impulsivă, dar gestul lui a șters din mintea fetei toate amintirile neplăcute legate de dânsul, poreclele și insultele, pe care le-a auzit ani și ani de zile.

De parcă ea ar fi fost vinovată de sluțenia ei!? Din ziua aceea s-a schimbat ceva în relația fetei cu membrii familiei ei. Dacă până atunci doar mama avea suflet și înțelegere pentru ea, uite de acum încolo și ceilalți au început s-o vadă cu alți ochi. Încercau s-o ajute nu în vorbe, dar și în fapte. S-au sfătuit frații și părinții și au hotărât să pună mână de la mână și să-i cumpere un apartament, i-au aranjat feciorul la o grădiniță privată și plăteau pe rând întreținerea lui în instituție.
Lidia Bobână, APROPO Magazin, un supliment al ediţiei de marţi a ziarului JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 833

Comentează