Modificări în CP și CC privind starea de ebrietate

Modificări în CP și CC privind starea de ebrietate

Noi modificări privind starea de ebrietate în Codul Penal și Codul Contravențional. Legea respectivă a intrat în vigoare la 26 octombrie curent.

Astfel, este definită drept stare de ebrietate cu grad minim, starea persoanei care are concentrația de alcool în sânge de la 0,3 până la 1,0 g/l sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,5 mg/l, iar drept stare de ebrietate cu grad avansat – concentraţia de alcool în sânge de la 1,0 g/l şi mai mult sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,5 mg/l şi mai mult, scrie jurnal.md.
Dacă anterior pentru constatarea stării de ebrietate era obligatorie atât testarea alcoolscopică, cât şi examinarea medicală cu recoltarea obligatorie a probelor biologice, în prezent este suficientă doar una din probele sus-menționate. Astfel, rezultatul testării alcoolscopice poate fi utilizat ca mijloc de probă pentru documentarea contravențiilor privind conducerea vehiculului de către persoanele aflate sub influența alcoolului.
În cazul în care persoana nu este de acord cu rezultatele testării alcooscopice, aceasta este în drept să solicite şi examinarea medicală.
Articolul 233, alineatul 1 din Codul Contravențional, în redacție nouă, prevede pentru conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate cu grad minim o amendă de 150 de unități convenționale, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 până la 3 ani.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 339

Comentează