Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul

Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.

Adly Mansour va fi la conducerea unei ţări divizate după mai multe zile de manifestaţii de amploare şi sângeroase, în care s-au confruntat opozanţi şi susţinători ai primului preşedinte ales democratic al Egiptului, scrie rtv.net.

Ca o ironie a sorţii, acest judecător a fost numit preşedintele Curţii Constituţionale chiar de Morsi la jumătatea lui mai, funcţie pe care a preluat-o de două zile.

Acest sexagenar, tatăl a trei copii, a obţinut o bursă pentru a studia la prestigioasa Şcoală Naţională de Administraţie (ENA) din Paris înainte de a-şi începe cariera judiciară sub regimul lui Hosni Mubarak.

El a lucrat în tribunale religioase unde emitea fatwa sau decrete pe teme religioase, dar şi în tribunale civile şi penale.

Spre deosebire de principalii lideri ai opoziţiei – precum laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohammed ElBaradei sau fostul lider al Ligii Arabe, Amr Moussa – numele său nu a apărut niciodată printre potenţialii succesori ai lui Morsi. Acest anonimat relativ i-a interesat probabil pe militarii dornici să avanseze o figură neutră pentru a asigura tranziţia care se anunţă dificilă.

Citeşte mai mult pe rtv.net.

Foto: rtv.net

Vizualizări: 87

Comentează