Mărturia unui om de afaceri din RM: „În puşcărie mi-am dat seama că vreau acasă”

Mărturia unui om de afaceri din RM: „În puşcărie mi-am dat seama că vreau acasă”

Alexandru Bordea, la cei 29 de ani, a ajuns directorul primei companii de traininguri business din ţară

Este vorba despre EVENDA, companie care se ocupă de desfăşurarea trainingurilor şi a seminarelor în mai multe domenii: vânzări, marketing, vorbitul în public, gestiune financiară ş.a.

Într-un interviu pentru APROPO, tânărul director ne vorbeşte despre primii paşi spre succes şi cele trei dorinţe ascunse pe care şi le va îndeplini într-o bună zi.

S-a născut şi şi-a petrecut copilăria într-un alt capăt de lume, tocmai în insulele Kurile, undeva prin apropierea Japoniei şi a insulelor Kamciatka. Provine dintr-o familie de oameni simpli, mama e contabilă, tatăl – sudor. De la ei tânărul a învăţat principalele reguli ale vieţii: să fie om şi să muncească cu dăruire.

Imaginile care îi amintesc de copilărie sunt zăpada de doi metri, iernile cu o durată de nouă luni şi senzaţia de pericol pe care o resimţea ori de câte ori se prognoza un tsunami. La vârsta de 6 ani a venit în Moldova unde avea să cunoască un alt mod de viaţă: de la un trai lipsit de griji la o realitate crudă. Părinţii lui aveau să piardă mulţi bani din cauza trecerii tânărului nostru stat la valuta naţională.

Dar lecţiile din copilărie i-au prins bine, iar azi recunoaşte că fără acest drum lung nu ar fi ajuns niciodată acolo unde şi-a dorit.

Un pas înainte

Anii de studenţie au fost o perioadă zbuciumată pentru Alexandru Bordea. I-a luat ceva timp să se hotărască ce vrea cu adevărat de la viaţă. A început cu un institut de pază, securitate şi detectivi, pe care nu l-a finisat pentru că între timp acesta a fost desfiinţat. Apoi s-a înscris la facultatea de drept, secţia fără frecvenţă.

„Pe atunci nu puneam accent pe studii, mă interesa mai mult partea materială a vieţii, mai ales că era un trend să pleci peste hotare, să îţi iei o casă, o maşină şi un telefon mobil de fiţe. În 2005 m-am pornit şi eu în lume să-mi încerc norocul, dar după ce am stat închis în una din închisorile Europei timp de trei săptămâni pentru că am încercat să emigrez ilegal, am înţeles că nu asta îmi doream”, povesteşte directorul EVENDA.

Aşa că s-a întors acasă. La scurt timp o cunoştinţă i-a propus să lucreze în domeniul asigurărilor, consultant în vânzări. Şi a acceptat. Anume acolo a înţeles că-i place să comunice cu oamenii. Ba mai mult – se şi pricepe la asta.

A reuşit să combine pasiunea cu afacerile

În cadrul companiei la care lucra, Alexandru a avut ocazia să participe la mai multe traininguri care se organizau pentru angajaţii companiei. A început să-şi dezvolte arta oratorică, pentru că trebuia să facă tot felul de prezentări pentru a promova serviciile companiei la care lucra.

„Experienţa mea a venit mai mult din practică. Aveam 1-2 prezentări pe săptămână, în timpul cărora trebuia să-i conving pe oamenii foarte bogaţi, care probabil că aveau nepoţi de vârsta mea, să accepte serviciile companiei noastre”, îşi aminteşte Alexandru Bordea.

Îl măcina ideea deschiderii unui business, ceva legat de cunoştinţele pe care le acumulase, aşa că a început a se documenta despre tot ce înseamnă vorbitul în public. A luat la răsfoit toate cărţile despre oratorie, management ş.a., ca ulterior, în martie 2010, să deschidă propria lui afacere – EVENDA.

„Am lansat acest business împreună cu încă doi tineri, dar mai apoi aceştia au ales să facă altceva, iar eu am rămas singurul director al acestei companii”, spune el.

Provocările cu care s-a confruntat la început erau mai degrabă de mentalitate decât financiare. Oamenii încă nu prea aveau habar ce înseamnă „training” şi „oratorie”.

Are patru angajaţi

Cazul lui e totuşi unul fericit, iar lupta cu morile de vânt s-a încununat cu succes. De începuturi însă, îşi aduce aminte cu haz.

„Îmi amintesc şi acum de primul eveniment pe care l-am organizat. Îl invitasem la Palatul Naţional

pe Allan Pease, unul dintre cei mai mari specialişti în comunicare din America. Paralel cu evenimentul nostru trebuia să aibă loc un concert cu Toto Cutugno, însă acesta se amânase, iar cei cecumpăraseră bilete pentru conferinţa noastră ne întrebau dacă aceasta nu va avea aceeaşi soartă” povesteşte amuzat tânărul director.

În anii ce au urmat i-a adus în R.Moldova şi pe alţi doi grei ai oratoriei mondiale: Gleb Arhangelskii şi Radislav Gandapas. Acum până şi cei care la început nu aveau încredere în această companie i-au devenit parteneri de afacere. Echipa lui Alexandru e mică, dar harnică, iar directorul lucrează cot la cot cu cei patru angajaţi ai săi.

„Suntem cu toţii tineri, avem studii superioare şi dorinţa de a reuşi”, ne spune fondatorul EVENDA.

„Weekend-ul e luni şi marţi”

Acest job este mai puţin obişnuit decât cele cu care suntem obişnuiţi. Alexandru nu are un program fix de lucru, iar „weekend-urile” lui sunt începutul săptămânii, deoarece majoritatea activităţilor în care e implicat se petrec anume sâmbătă şi duminică, când oamenii de afaceri sunt mai liberi.

„În momentele de respiro prefer să îmi încarc bateriile în natură, să joc poker cu prietenii sau să fac sport”, spune tânărul businessman.

Şi dacă celelalte segmente ale vieţii sale sunt bine punctate, când vine vorba de viaţă personală, Alexandru e mai puţin pregătit: „O femeie are nevoie de multă atenţie. Din păcate, eu am mai puţin timp să i-o ofer. Totuşi, sunt sigur că atunci când va apărea în viaţa mea, acea femeie care va reuşi să-mi dea programul peste cap va fi omul care mă va putea susţine, dar şi contrazice, dacă e nevoie”.

Dacă totul ar fi posibil…

Întrebat dacă azi i s-ar permite să facă tot ce îi pofteşte inima, care ar fi primele trei lucruri pe care le-ar face, Alexandru a răspuns fără a se gândi:

„Aş sări cu paraşuta, mi-o doresc de ceva vreme; m-aş mai plimba o zi întreagă cu iahtul; m-aş întoarce la locul copilăriei mele să mai văd o dată zăpada de doi metri şi să-mi amintesc de visele care abia se năşteau în capul unui băieţel timid”.

Veronica VLADEI