Cât de nesănătoase sunt sosurile

Cât de nesănătoase sunt sosurile

Gustul multor preparate culinare e parcă incomplet dacă nu are puţin muştar, o linguriţă de ketchup sau un strop de maioneză. Cât despre sosurile pesto şi remoulade, acestea sunt tot mai întâlnite în rândul consumatorilor români. Iată însă şi ce ne recomandă specialistul.

Ketchup

Cine nu a folosit vreodată ketchup?! La un sendviş, la pizza, cartofi prăjiţi, chiar şi la friptură, există persoane care îl consumă frecvent. Cât de sănătos e? Dacă nu are aditivi şi conservanţi, poate fi considerat un produs sănătos, fiind o simplă pastă de roşii, aşadar o sursă de vitamine şi antioxidanţi, aşa cum e licopenul. Uneori se adaugă şi zahăr, deci îi cre- şte valoarea calorică. Ketchupul picant poate fi iri- tant pentru mucoasa gastrică. Se recomandă la cartofi, orez, legume, carne, ouă şi se poate înlocui cu sos tomat cu sare, deşi nu e chiar acelaşi lucru în privinţa gustului şi a consistenţei. Cantitate recomandată: 20-30 g/zi.

Maioneză

În bucătăria bunicilor şi în cea a mămicilor, maioneza (preparată din galbenuş şi ulei) este cu siguranţă prezentă măcar de câteva ori pe an. Cât de sanatoasa e? Nu este un produs foarte sanatos, pentru că are o valoare calorică mare, fiind o combinaţie de ulei şi galbenuş de ou. Aduce, aşadar, colesterol şi grăsimi (saturate şi nesaturate). Creşte substanţial valoarea calorică a preparate lor. Se recomandă la legume şi se poate înlocui cu variante light sau piure. Cantitate recomandata: o linguriţă/zi.

Citeşte continuarea pe unica.ro.

Foto: Shutterstock

Vizualizări: 281

Comentează