Ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, o sărbătoare populară în Statele Unite

Ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, o sărbătoare populară în Statele Unite

A doua învestitură a lui Barack Obama, fixată la 21 ianuarie la Washington, va reuni mii de spectatori, însă cele mai bune locuri sunt de vânzare, la preţuri foarte ridicate, scrie mediafax.ro

Cele două baluri oficiale, precum şi numeroasele recepţii private organizate în jurul învestiturii preşedintelui american sunt finanţate exclusiv prin donaţii private, fără cheltuirea fondurilor publice.

În 2009, Barack Obama a interzis, din raţiuni morale, donaţiile venite din partea companiilor şi a limitat donaţiile individuale la 50.000 de dolari. În lansarea campaniei, Obama a strâns 53 de milioane de dolari, sumă record.

Fiind aşteptate vremuri grele în acest an, mare parte a donaţiilor au fost agonisite.

O invitaţie, care a fost primită, de pildă, de fundaţia Sunlight care contribuie la eveniment, propune patru niveluri de donaţii: de la 10.000 la 250.000 de dolari de persoană. Pentru companii, donaţia minimă este de 100.000 de dolari şi poate ajunge până la un milion.

Cu această donaţie maximă, deţinătorul biletului poate participa la recepţii exclusive, o serată cu lumânări în ajunul învestiturii în cel mai frumos muzeu al ţării, alături de elita de la Washington, două locuri în tribune, pentru a asista la parada de după învestitură, dar şi patru intrări la balul prezidenţial.

Aceste sume de bani cumpără mai mult decât un loc în faţă, la care invitaţii râvnesc foarte mult, şi anume accesul la preşedinte şi la anturajul acestuia.

“Este o cale deschisă pentru grupurile de interese, îndeosebi companiile bogate, în contextul în care este ultima şansă de a arunca bani la picioarele preşedintelui, în ideea de a cumpăra favoruri oficiale”, comentează pentru AFP Craig Holman, din partea organizaţiei neguvernamentale Public Citizen.

Aceste întâlniri nu se desfăşoară în transparenţă totală. În 2009 sumele donaţiilor au fost făcute publice, însă anul acesta doar numele donatorilor au fost publicate.

Un purtător de cuvânt al comitetului a explicat pentru AFP că deschiderea donaţiilor din partea companiilor a fost decisă în scopul de a atinge obiectivele obţinerii de fonduri, organizatorii temându-se de o lipsă de generozitate, după “cea mai scumpă campanie electorală din istorie”.

Potrivit cotidianului New York Times, până la această oră donaţiile au fost dezamăgitoare, puţine companii alegând să contribuie. Comitetul nu a reuşit să strângă decât 40 din cele 50 de milioane necesare, constrângându-i pe organizatori să propună o nouă ofertă de participare la evenimente, cea de 7.500 de dolari de persoană.

Donaţiile private nu acoperă decât aspectul festiv al învestiturii, contribuabilii sprijinind cheltuielile legate de poliţie şi securitate, o operaţiune de amploare, demnă de un eveniment internaţional.

Potrivit unui raport al Congresului, peste 30.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în 2009 pentru a controla mulţimea de 1,8 milioane de persoane care au umplut până la refuz centrul Washingtonului, pe imensa esplanadă din faţa Capitoliului, unde Barack Obama va depune jurământul, înconjurat de alegători, de membrii administraţiei sale, de judecătorii Curţii Supreme şi de foştii preşedinţi.

Evenimentul este de fiecare dată de proporţii, chiar dacă autorităţile nu se aşteaptă decât la mai puţin de jumătate în acest an, în comparaţie cu evenimentul precedent.

Zeci de străzi vor fi închise circulaţiei, metroul va fi închis în mai multe staţii, iar miile de invitaţi vor fi nevoiţi să treacă prin detectoare de metale.

Numărul donatorilor şi VIP-urilor invitate nu este cunoscut, însă un raport al Departamentului de Securitate Internă a indicat că, în 2009, cel puţin 750 de persoane au fost transportate cu maşini până în apropiere de podium, unde aveau locurile rezervate.

Printre aceştia se numără celebrităţi de la Hollywood, precum producătorul Războiului Stelelor, George Lucas, dar şi persoane importante din Silicon Valley, sau directori de corporaţii.

Cu toate acestea, Washington Post a identificat modificări în securizarea evenimentului: anumite VIP-uri puteau atinge sau se puteau fotografia în apropiere de limuzina prezidenţială, privilegiu care nu mai face parte din oferta din 2013.
Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto

Vizualizări: 299

Comentează