Baikal de la Prut, câinele poliţist de care nu scapă niciun infractor //FOTO

Baikal de la Prut, câinele poliţist de care nu scapă niciun infractor //FOTO

Deşi drumul de la Chişinău până în satul Cuconeştii Noi, r. Edineţ, este lung, nu am ezitat nici o clipă când am aflat că acolo îl putem găsi pe Baikal, ciobănescul german care are un fler ce bagă spaima în infractori. De nasul poliţistului patruped nu scapă nici un tâlhar. Sătenii sunt bucuroşi, iar infractorii ajung după gratii.

Modest, cu o privire blândă şi absolut inofensiv la prima vedere, e greu de imaginat că acest câine este considerat cel mai de temut „expert” la prinderea delincvenţilor. „Faceţi cunoştinţă cu Baikal”, ne spune Sergiu Papajuc, inspector chinolog al Sectorului Poliţie de Frontieră Cuconeştii Noi. Dacă ar putea să vorbească, patrupedul ar raporta că activează la frontieră de mai bine de şapte ani şi are în palmares zeci de reţineri. Deşi are o vârstă onorabilă şi este aproape de pensionare, acest câine poliţist este mereu gata să intre în acţiune.

Este antrenat să găsească migranţii care traversează ilegal frontiera, dar nu întoarce nasul şi atunci când este pus pe urma tâlharilor. Recent, a fost prădat un magazin din localitate. Bineînţeles că poliţistul de sector a apelat la ajutorul celui care se descurcă cel mai bine la operaţiunile de depistare a făptaşilor, cel care cu puţin timp înainte a lătrat la uşa persoanelor care au prădat Casa de cultură din sat. „Am pus câinele pe urme şi am ajuns până la uşa infractorului. Am găsit tot ce fusese furat din magazin”, spune mândru Papajuc.

Totul depinde de dresor


Născut în satul Corpaci, r. Edineţ, Sergiu Papajuc, de mic copil, admira grănicerii care patrulau malul râului Prut acompaniaţi de colegii patrupezi. „Îmi spuneam în gând că voi creşte mare şi mă voi face grănicer. Visul meu s-a realizat”, spune mulţumit Papajuc. Deşi are o privire obosită, când vorbeşte despre Baikal i se luminează faţa. Fac serviciul împreună mai bine de şapte ani şi orice reuşită a câinelui se datorează şi orelor istovitoare de antrenamente supravegheate de chinolog. „După serviciu îl iau acasă pe Baikal. Unii vecini iau parte la antrenamente. Mai am încă patru câini de rasa ciobănesc german, unul din ei îi va lua locul lui Baikal”, respiră adânc Papajuc. Chinologul recunoaşte că îi este frică pentru viaţa lui Baikal, activitatea patrupedului îi nemulţumeşte pe cei certaţi cu legea şi ar putea să-l otrăvească.

Pe urmele tatălui

Soţia, dar şi cei doi fii, de şapte şi, respectiv, nouă ani, ai poliţistului îi împărtăşesc pasiunea pentru patrupezi. „Fiii mi-au spus că vor să fie poliţişti, dar încă nu mi-au spus ce fel de poliţişti”, zâmbeşte Papajuc.
Băieţii probabil încă nu ştiu ce presupune viaţa de poliţist de frontieră. La sectorul Poliţie de Frontieră Cuconeştii Noi angajaţii ne întâmpină zâmbind. Şeful pichetului ne invită la el în „birou”. Pe perete vedem poza preşedintelui Nicolae Timofti şi a şefului Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, o masă şi câteva scaune, un televizor mic, o plită la soba ce încălzeşte încăperea şi un pat. Despre ceea ce se întâmplă la Chişinău poliţiştii află doar din buletinele de ştiri. „A căzut Guvernul!”, anunţă o prezentatoare TV.

Guvernul cade, Baikal latră

Până ajungem pe malul Prutului pentru a-i face o sesiune foto câinelui erou, trecem pe lângă casele mai multor oameni. În liniştea care se pare că a cuprins tot satul se aud din difuzoare doar spiciurile agresive ale liderilor politici. Baikal latră şi ne grăbeşte să mergem cât mai repede pe malul râului . Fixat de obiectivul aparatului de fotografiat, câinele poliţist ne arată cât de ascultător este şi nu ezită să mai şi pozeze. Deşi poliţiştii de frontieră au la îndemână arme de foc şi sunt dotaţi cu aparatură de supraveghere, tot câinele e cel mai bun mijloc de a da de urma infractorilor. Secţia de Chinologie a Departamentului Poliţie de Frontieră numără 123 de câini, Baikal fiind cel mai profesionist poliţist patruped.
Svetlana Panţa, Jurnal de Chişinău
Foto: Svetlana Panţa