Lucruri bune de ştiut care te pot face să renunţi la fumat

Lucruri bune de ştiut care te pot face să renunţi la fumat

Părerea oamenilor despre ţigări, tutun şi fumat s-a schimbat dramatic în ultimul secol. Pe vremuri despre fumat se credea că este cool, sexy şi pretutindenti oamenii se bucurau de acest obicei. Astăzi, despre acest viciu se crede că este un obicei care dă depenţă şi te ucide pe tine şi pe cei din jur. Reclamele la ţigări au dispărut demult, iar în locurile publice se fumează din ce în ce mai puţin, scrie libertatea.ro.

Iată câteva lucruri interesante şi totodată adevărate despre tutun şi consumul acestuia care ar putea să te facă să te laşi de acest viciu:

-Ţigările sunt cele mai vândute produse de pe planetă cu aproximativ 1 trilion (o mie de miliarde) de un unităţi anual. Cu venituri de 400 de miliarde de dolari anual, industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume, conform sfatulparintilor.ro
-Producătorii de ţigări din SUA câştigă mai mulţi bani din vânzarea produselor către alte ţări decât din vânzarea către americani.
-S-ar putea ca fumătorii să fie îngroziţi de următoarele rânduri. Conţinutul ţigărilor este format din arsenic, formaldehidă, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac plus alţi 43 de agenţi cancerigeni cunoscuţi.
-Ureea, o substanţă care se găseşte în urină, este folosită pentru a adăuga un plus de savoare ţigărilor.
-Contrar credinţelor populare, nu este ilegal să fumezi, indiferent de vârstă. Doar vânzarea ţigărilor către minori este reglementată prin lege.
-Oamenii de ştiinţă susţin că fumătorii pierd 14 ani din viaţă din cauza acestui viciu. Totuşi, nu e o regulă generală că fumătorul va muri tânăr din cauza tutunului.
-Ţigările conţin peste 4.000 de ingrediente care, odată arse, produc circa 200 de compuşi chimici. Dintre aceştia foarte mulţi au un efect negativ asupra plămânilor.
-Singura piaţă din lume în care procentajul fumătorilor (35%) este apropiat de cel al fumătoarelor (22%) este în SUA. În Europa lucrurile sunt puţin diferite: 46% dintre bărbaţi fumează comparativ cu 26% dintre femei. În Africa distanţa este mai mare 29% dintre bărbaţi sunt fumători şi numai 4% femei, iar in sud-estul Asiei diferenţa este uriaşă 44% bărbaţi vs 4% dintre femei.
-Nicotina ajunge în creier la numai 10 secunde după ce fumul a fost inhalat. În cazul fumătorilor, nicotina poate fi găsită în fiecare parte a corpului, ba chiar şi în laptele matern.

Vizualizări: 525

Comentează