Creveţi fără ochi şi crabi fără cleşti. Golful Mexic, spaţiu al mutaţiilor

Creveţi fără ochi şi crabi fără cleşti. Golful Mexic, spaţiu al mutaţiilor

La doi ani de la explozia care a ucis 11 oameni şi a cauzat o masivă scurgere de petrol în Golful Mexic, oamenii de ştiinţă susţin că impactul accidentului asupra ecosistemului din golf abia începe să îşi arate faţa urâtă, scrie Mongabay News, sursă citată de totb.ro.

O investigaţie realizată şi prezentată de televiziunea Al Jazeera oferă detalii despre mutaţii genetice grave în viaţa sălbatică a golfului, care, potrivit cercetărilor, sunt legate de scurgerea a 4,9 milioane de barili de petrol în golf în anul 2010 şi a 2 milioane de galoane de substanţe chimice utilizate de compania British Petroleum (BP) pentru a curăţa dezastrul. Reporterul televiziunii menţionate, Dahr Jamail, a aflat, din interviurile sale cu oameni de ştiinţă şi cu localnici, despre existenţa peştilor acoperiţi de răni, a creveţilor fără ochi sau chiar fără orbite şi a crabilor fără cleşti, în golf.

„Noi am descoperit semne clare de expunere la compuşi toxici din petrol, în viaţa marină a golfului, corespunzând perioadei de timp în care s-a petrecut scurgerea respectivă”, a precizat profesorul biolog Andrew Whitehead, de la Universitatea de Stat Louisiana, pentru Al Jazeera. Mai exact, el se referea la una din speciile vitale de peşti din zonă, peştii killi, în cazul cărora oamenii de ştiinţă au observat că inimile nu li se mai formează aşa cum trebuie, după accidentul de acum doi ani.

Totodată, oamenii de ştiinţă au apreciat că biodiversitatea din golf este la pământ după accidentul de acum doi, ceea ce indică gradul de degradare a ecosistemului. Însă, susţine investigaţia realizată de televiziunea Al Jazeera, în ciuda dovezilor menţionate de oameni de ştiinţă şi de localnici, guvernul SUA menţine tăcerea asupra urmărilor scurgerii de petrol din 2010 – mai concret, autorităţile americane au declinat solicitarea televiziunii de a comenta dovezile şi de a discuta despre ce spun studiile în legătură cu consecinţele incidentului, scrie realitatea.net.

Vizualizări: 422

Comentează