..

Lumea lui Creangă, 3D. Poveşti cu skepsis pentru copii şi adulţi

Lumea lui Creangă, 3D. Poveşti cu skepsis pentru copii şi adulţi

Varianta modernă a poveştii “Capra cu trei iezi” le arată celor mici cum mezinul devine peste noapte “stâlpul casei”, iar celor mari, prin detalii subtile, amorul dintre capra cea văduvă şi lup.

De trei luni, personajele lui Creangă au pus stăpânire pe studioul Yeyo din Capitală. Se lucrează la “Capra cu trei iezi” în format 3D, şi vor urma alte 15 poveşti autohtone, printre care “Ursul păcălit de vulpe”, “Punguţa cu doi bani”, “Povestea porcului”, “Neghiniţă”, “Făt Frumos din lacrimă”, “Greuceanu”, “Harap Alb”.

Pereţii studioului sunt decoraţi cu scene din poveste, iar eroii sunt expuşi în toate fazele de construcţie, de la modele monocolore, la personaje cu expresie şi culoare.

De când a început proiectul, personajele au pus stăpânire pe cei ce le creează. “Am ajuns să nu mai răspund la întrebări cu «Da», ci cu «Da, mămucă»”, se amuză Adrian Budriţan, manager de proiect.

Lupul, un mascul care, la un moment dat, o comite

Adaptarea la animaţia 3D, scenariul şi decupajul aparţin lui Răzvan Roşca, nominalizat în 2005 la Festivalul de Film de la Berlin , pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj. Timp de o lună şi jumătate, Răzvan a citit povestea de trei ori pe zi, pentru a o decodifica emoţional.”

Capra este prototipul femeii abandonate, o văduvă care îşi creşte copiii cu frică, spunându-le mereu «nu face asta, nu face aia». Dacă nu ar fi cultivat această frică (de altfel, tema centrală a poveştii), poate drama nu ar fi avut loc”, spune Răzvan

Replicile lupului l-au făcut pe scenarist să mai priceapă ceva: capra şi cumătrul lup trăiau un început de idilă. “Lupul e un mascul laş: i-a promis caprei că-i lasă iezii în pace, dar, ca orice bărbat, într-o zi o comite”.

Povestea se adresează copiilor de trei-opt ani, iar nuanţele subtile pot fi percepute doar de părinţi, într-un plan secund.

Fără sânge pe pereţi

Dincolo de interpretările pentru adulţi, varianta 3D mai aduce o noutate: construirea mezinului ca personaj central care, după ce rămâne doar cu mama, realizează că a devenit stâlpul casei şi construieşte singur scaunul- capcană pentru lup.

O altă modificare este îndepărtarea scenelor sângeroase. “Ca să-i protejăm pe cei mici, am renunţat la momentul în care capra găseşte capetele iezilor în geam şi pereţii mânjiţi cu sânge”, precizează managerul de proiect.

În rest, modificările sunt minore, iar toate elementele de decor le reproduc pe cele tradiţionale: cumpăna fântânii, cuptorul, prispa, covata etc.

“Ne-a fost destul de greu să găsim imagini cu unelte din gospodăria tradiţională ori cu instrumente ce s-ar putea găsi într- o fierărie, însă am avut noroc cu fotografiile de pe internet, o parte din ele făcute de străinii care au vizitat satele româneşti şi muzeele”, mai spune Adrian Budriţan.

ECHIPA

Accent de “Planeta Moldova”

Personajele lui Creangă au fost pictate digital pe o tabletă grafică, modelate şi animate, pentru ca puştii erei digitale să poată vedea poveştile 3D pe DVD, computer, iPhone ori iPad. O echipă alcătuită din nouă persoane a dat viaţă păpuşilor, şi şapte actori şi-au împrumutat vocile pentru poveste. În timpul înregistrării replicilor, ei au fost filmaţi, pentru ca trăirile şi expresiile lor să fie transferate apoi păpuşilor.

“Am dat actorilor libertatea de a construi personajele pe baza decriptărilor. Nu sunt nişte personaje pe care le joacă actorii, ci pe care le construiesc. Lupul, spre exemplu, a ieşit un personaj nevrotico-simpatic datorită modului în care a fost interpretat de actor”, spune scenaristul Răzvan Roşca.

Iar pentru ca istorisirea să sune autentic, a fost ales ca povestitor basarabeanul Mitoş Micleuşanu, voce celebră din “Planeta Moldova”. Coloana sonoră, compusă de Matei Stratan, a fost înregistrată de 24 de studenţi din orchestra Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, avându-l ca dirijor pe Bogdan Vodă.

Lansarea produsului va avea loc la finalul acestei luni, iar detalii privind evenimentul vor fi anunţate în curând pe siteul proiectului, www.basme3D.ro.


evz.ro

Vizualizări: 334

Comentează