..

Nasc si la Moldova oameni. Valentin Buruiana, un moldovean de la Zambreni, priveste Parisul de sus

Daca esti moldovean, poti face cariera in strainatate doar la constructii si menaj. Iar cu diploma universitara din Moldova poti alunga doar mustele, nu si saracia. Recunoasteti, cati dintre voi nu ati avut astfel de ganduri? Exista, insa, si oameni care au reusit sa demonstreze ca a fi moldovean nu e un handicap. Va invitam sa-l cunoasteti pe Valentin Buruiana, un moldovean de la Zambreni, care acum priveste Parisul de sus, de la inaltimile Defensului, cea mai mare zona de afaceri din Europa.


Zilnic, in jur de 200 de mii de oameni de afaceri, economisti, functionari si simpli angajati se indreapta spre La Défense, una dintre cele mai impresionante zone pariziene. Printre ei se afla si Valentin Buruiana, un tanar originar din satul Zambreni.

Prima parte a CV-ului sau este una aproape tipica pentru un moldovean. Valentin Buruiana are 31 de ani si este fiul unui agricultor si al unei educatoare, provenind astfel dintr-o familie cu castiguri modeste.

Si-a continuat apoi studiile la una dintre cele mai prestigioase scoli de business din Franta, reusind sa fie primul moldovean, dar si strain care a reusit sa fie acceptat pentru o perioada de munca si studiu in cadrul unei companii, numita «apprentissage». Datorita demersurilor care le-a facut, si alti studenti straini au putut studia in aceleasi conditii ca si francezii.

Acum este manager la una dintre cele mai mari companii de audit din lume, Ernest&Young, care ofera servicii pentru giganti precum Google, Intel, McDonalds sau Coca Cola, fiind prezenta in 140 de tari. Calatoreste atat demult incat l-ar face gelos pana si pe Jules Verne, reusind sa ajunga intr-un foarte scurt timp pe 3 continente.

Chiar daca viata sa se invarte in jurul banilor, sta cu chirie, vine la serviciu cu metroul, iar telefonul il are de ani buni.

De curand a devenit si presedintele unei companii de cercetari in biotehnologie, Godtech, care urmareste un scop nobil.

Desi in fata sa se deschid multe usi, Valentin mai pastreaza o nostalgie fata  de tara si satul unde a copilarit.

In business-planul vietii sale, Valentin Buruiana urmareste inca doua obiective – descoperirea medicamentului minune pentru suferinzii de diabet zaharat si obezitate, dar si un nepot pentru parintii de la Zambreni.

protv.md

Vizualizări: 1042

Comentează