Ion Sturza: Pentru gaz la Chișinău plătesc triplu decât la Viena


„Vă spun sincer, când am văzut birul meu de la Chişinău pentru gaz am rămas absolut şocat. Pentru că pentru aceeaşi unitate de măsură – un metru pătrat de locuinţă – eu plătesc la Chişinău practic, vă spun sincer, dublu decât la Bucureşti şi triplu decât la Viena”, a declarat fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat ce ar întreprinde în această situație dacă ar fi premier, omul de afaceri a menționat că ar schimba conducerea întreprinderii S.A. „Moldovagaz”. „Primul lucru, pe care l-aş face – aş schimba managementul la Moldovagaz. Şi aş impune acest lucru, poate că nu-l doreşte Gazprom-ul. Aş impune alt management. Nu pe criterii politice sau de clientelă. Aş propune un concurs internaţional şi aş aduce un management profesional, care s-ar ocupa şi de dezvoltarea reţelei şi de optimizarea pierderilor, şi nu ar fi, ştiţi, buzunarul cuiva”, a spus Sturza.

Totodată, acesta a sfătuit actuala conducere să „să se gândească foarte rapid şi să investească în conexiunile prin intermediul României către alte surse de furnizare de gaz”, dar și să implice „într-o discuţie mai largă, şi cu Ucraina şi cu alte ţări pentru a schimba modalitatea de calculare a preţului, reieşind din realităţile, care sunt astăzi pe piaţa gazului.”

Totuși, Sturza a menționat că scumpirea cerută în prezent de către S.A. „Moldovagaz” este inevitabilă. „Oricum, ANRE va fi impusă să reclaculeze. Dar această intervenţie cu protecţie socială pentru păturile vulnerabile trebuie făcută foarte punctual, nu pentru toţi consumatorii”, a adăugat omul de afaceri.

Discuţiile despre noile tarife la gaze au fost amânate deja de două ori amânate din cauza nemulțumirii S.A. „Moldovagaz” față de Metodologia după care ANRE-ul calculează pierderile de rețea. ANRE propune ca gazele livrate consumatorilor finali să se scumpească cu 10,8 la sută, iar S.A. „Moldovagaz” insistă ca majorarea să se facă la nivelul de 18,9 la sută.

ANRE a anunțat o nouă ședință pentru astăzi la ora 14:00.

Sursa: Jurnal.md

vizualizări: 385

Comentează