Un medic militar face artă din legume! – FOTO

De mai bine de 20 de ani, din mâinile lui Valerian Ciocanu ies adevărate miracole. Cu o îndemnânare de invidiat, el transformă un banal dovleac într-un vultur, un pepene verde devine cu uşurinţă un strugure, iar morcovii şi ţelina se transformă în nişte splendide crizanteme!

Va deschide o şcoală de profil

Ceea ce face el are şi o denumire mai ştiinţifică – carving, adică sculptura în fructe şi legume. Artistul spune că pasiunea i se trage de la tatăl său, care sculpta în lemn. „Tatăl meu a fost lemnar, a sculptat multe răstigniri şi icoane pentru biserici din întreaga ţară. Cred că am moştenit genetic dragostea pentru sculptură”, afirmă bărbatul care a realizat prima lucrare încă în 1986, când a absolvit şcoala primară din satul Lozova, r. Străşeni.

Deşi nu ne dăm seama, tradiţia tăiatului în fructe şi legume a existat mereu la noi. Ceea ce fac gospodinele la orice sărbătoare, când se întrec în a aranja cât mai spectaculos masa de sărbătoare, este tot un fel de carving, doar că la nivel de amator. „Turcii practică foarte mult această artă – peste tot în restaurante şi hoteluri întâlneşti „opere” culinare deosebite”, ne spune artisul, care în curând va deschide o şcoală de carving în Moldova pentru a iniţia tinerii în această artă.

Sandu OPREA

vizualizări: 243

One Comment

  • Nume
    26 noiembrie 2010 | Permalink |

    extraordinar..

Comentează