Autişti celebri: Stephen Wiltshire, artistul care desenează din memorie – VIDEO

Autişti celebri: Stephen Wiltshire, artistul care desenează din memorie – VIDEO

Există oameni care au reuşit să îşi depăşească condiţia de autist şi să creeze lucruri extraordinare. Profesoara Temple Grandin, artistul Stephen Wiltshire sau scriitoarea Donna Williams sunt câteva personalităţi contemporane celebre care au fost diagnosticate cu autism.

Autismul este considerat ca fiind una dintre cele mai severe tulburări neuropsihice, deoarece afectează deopotrivă abilităţile mintale, emoţionale şi de comunicare. Datorită faptului că au o imagine de ansamblu extraordinar de dezvoltată şi că fac conexiuni rapide, autiştii pot fi adevărate genii.

În vârstă de 36 de ani, artistul autist Stephen Wiltshire are propria galerie de artă permanentă în “Royal Opera Arcade, Pall Mall” din Londra. Supranumit “Camera vie de filmat”, Stephen Wiltshire are capacitatea de a desena panorame doar din amintiri.

El a rămas orfan de tată la vârsta de 3 ani, când a şi fost diagnosticat cu autism. Wiltshire nu a vorbit până la 5 ani. Mama sa l-a trimis la Queensmill School din Londra, o şcoala pentru copiii cu nevoi speciale, unde i-a fost descoperit talentul la desen. Desena, în special, peisaje imaginare de după cutremur şi maşini. A fost încurajat de către profesori, care i-au trimis desenele la diverse concursuri.

În ianuarie 2006, artistul a fost numit de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă în partea de sus a “Royal Opera Arcade”.

A pictat Roma după o scurtă plimbare cu elicopterul deasupra ei

Stephen Wiltshire a desenat Roma în 3 zile doar din amintiri după o plimbare de numai 45 de minute cu elicopterul deasupra oraşului. Panorama Romei este atât exactă încât în desen se disting toate coloanele celebrului Panteon. Totodată, după un drum asemănător de 20 minute, Stephen şi-a petrecut o săptamână desenând priveliştea Hong Kong-ului. El a ajuns la un palmares de circa 20 oraşe, printre care Frankfurt, Madrid, Dubai, Ierusalim, Londra sau New York, pe care le-a desenat din memorie.

Arta lui Wiltshire este foarte cunoscută, el fiind chiar subiectul unei cărţi a lui Oliver Sacks (capitolul “Prodigies”, din volumul “An Anthropologist on Mars”).

Sursa: click.ro

vizualizări: 167

Comentează