A fost creat ovarul artificial

A fost creat ovarul artificial

Cercetătorii din cadrul Brown University şi Women&Infants Hospital au anunţat că au reuşit, în premieră mondială, să producă în condiţii experimentale, primul ovar artificial uman.

Ştirea aduce noi speranţe pentru cercetările care privesc fertilitatea umană, precum şi pentru pacientele bolnave de cancer care urmează tratamente de fertilizare. Echipa susţine că a folosit, în primă instanţă, un ovar creat în laborator care a putut duce la capăt maturarea ovulelor, notează Descoperă.ro.

“Un ovar este alcătuit din trei mari tipuri de celule, iar noi am reuşit să creăm pentru prima dată o structură tridimensională compusă din cele trei tipuri de celule”, declară Sandra Carson, profesor de obstetrică şi ginecologie.

Pentru a crea ovarul, oamenii de ştiinţă au “construit” o încrengătură de celule theca, una dintre cele două tipuri de celule de bază din ovar, donate iniţial de câteva paciente cu vârsta cuprinsă între 26 şi 46 de ani. După ce aceste celule s-au dezvoltat suficient în condiţiile speciale din laborator, cercetătorii au adăugat celule granuloase împreună cu oocite, celulele-ou. După o perioadă de câteva zile, celulele theca le-au acoperit pe cele granuloase şi pe oocite, totul transformându-se într-un ansamblu care poate fi denumit primul ovar artificial din istorie.

Sursa: click.ro

vizualizări: 355

Comentează