Şapte tineri moldoveni riscă 30 de ani de închisoare în SUA

Şapte tineri moldoveni riscă 30 de ani de închisoare în SUA

Şapte tineri moldoveni sunt acuzaţi de fals în acte şi fraude bancare. Două fete (Victoria Opincă, 21 de ani, şi Alina Turuta, 22 de ani) au fost reţinute la New York, pentru că, făcând uz de fals, ar fi sustras din bănci circa 25 mii de dolari fiecare. Ceilalţi cinci moldoveni sunt daţi în urmărire de către Biroul Federal de Investigații (FBI).

Potrivit site-ului FBI, cei şapte moldoveni făceau parte dintr-o reţea de 37 de persoane din Europa de Est, care au ajuns în Statele Unite ale Americii prin intermediul programelor Work and Travel. Tinerii din Republica Moldova, care au 20 – 21 de ani, au fost atraşi în organizaţii care se ocupau cu spălarea banilor.

Agenţii federali susţin că patru din cei şapte tineri (Marina Oprea, 20 de ani, Cătălina Cortac, 21 de ani, Ion Voloșciuc, 19 de ani, și Lilian Adam, 21 de ani), au deschis mai multe conturi bancare pe numele lor sau pe nume false, de pe care au reuşit să retragă între 8.000 şi 15.000 de dolari.

Un alt cetăţean moldovean, Dorin Codreanu, de 21 de ani, este suspectat că se ocupa de recrutarea persoanelor cărora le asigura paşapoarte false şi le garanta 10 % din suma retrasă din cont. Tânărul a reuşit să aducă două persoane şi a reuşit să deschidă cel puţin două carduri bancare. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă până la 30 de ani de închisoare, achitarea unei penalităţi şi vor fi obligaţi să returneze banii sustraşi din conturile victimelor.

Solicitat de JURNAL, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a declarat că nu au nicio veste despre aceşti tineri. „Am apelat la Ambasada Republicii Moldova la Washington şi în momentul în care vom şti ceva, vă vom anunţa”, ne-a spus Iurie Vition, şeful Centrului de presă al MAEIE. Vom reveni cu detalii în numărul următor.

Sursa: jurnal.md

vizualizări: 709

Comentează