Dosarul Valeriu Boboc: mai aproape de adevăr?

Dosarul Valeriu Boboc: mai aproape de adevăr?

Noi detalii în cazul decesului lui Valeriu Boboc

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne i-au povestit cum a fost omorât tânărul de 23 de ani în seara zilei de 7 aprilie. Ba mai mult, edilul capitalei afirmă că sursele sale au indicat şi asupra unor poliţişti concreţi care l-ar fi bătut până l-au ucis pe Valeriu Boboc. Unul dintre aceştia este actualul şef al Poliţiei Criminale din mun. Chişinău, iar celălalt – vicecomisar al r. Drochia. Iar toată operaţiunea de reţinere a tinerilor aflaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea din 7 spre 8 aprilie, potrivit surselor la care face referire Chirtoacă, ar fi fost condusă de actualul comisar al mun. Chişinău, Sergiu Cociorvă. Contactaţi de JURNAL, poliţiştii la care face referire primarul au confirmat că au fost în centrul oraşului în noaptea din 7 spre 8 aprilie, anul trecut, dar au respins acuzaţiile că ar fi implicaţi în decesul lui Valeriu Boboc.

Apar nume

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a dezvăluit informaţiile pe care le aflase de la sursele sale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în legătură cu decesul lui Valeriu Boboc în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei”, de la Jurnal TV. Potrivit primarului, în seara zilei de 7 aprilie, aproximativ 60 de poliţişti, îmbrăcaţi în civil, au primit ordin de la actualul comisar de poliţie, Serghei Cociorvă (pe atunci şef adjunct al Departamentului servicii operative – n.r.), să-i reţină pe cei aflaţi în perimetrul str. Puşkin şi Parlament. Poliţiştii s-au împrăştiat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). O parte din ei, au tăbărât cu pumnii asupra unui grup de tineri care se aflau în apropierea Arcului de Triumf, lângă un foc. Printre tinerii din acel grup se afla și Valeriu Boboc, care a fost bătut de vreo trei sau patru poliţişti cu patul armei. „Potrivit informaţiilor ce mi-au fost comunicate, printre poliţiştii care l-au bătut pe Boboc erau Ruslan Saachian şi Ghenadie Florea. După ce l-au ucis pe Boboc, Saachian ar fi sunat la salvare, dar pe urmă s-a luat decizia ca tânărul să fie pus într-un automobil Niva al Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger”, despre care a anunţat anterior şi Spitalul de urgenţă”, susține Chirtoacă.

„Învinuirile sunt nefondate”

Ruslan Saachian este şef al Departamentului poliţie criminală din cadrul Comisariatului general de poliţie, mun. Chişinău. Contactat de JURNAL, Saachian a declarat că învinuirile care îi sunt aduse de primar sunt nefondate. „Cineva încearcă să ne ponegrească. E dureros acest lucru pentru că şi noi am avut de suferit pe 7 aprilie. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi în acea zi”, ne-a spus el. Totuşi Saachian recunoaşte că pe 7 aprilie seara a fost în PMAN, dar nu a maltratat pe nimeni. „Eu mi-am îndeplinit obligaţiile de serviciu. Domnul Cociorvă nu mi-a dat nicio indicaţie, mai ales că nici nu avea cum să îmi dea. Eu mă subordonez doar comisarului general şi şefului Departamentului servicii operative, iar domnul Cociorvă era atunci adjunct în acel departament”, ne-a mai spus Saachian.
Şi Ghenadie Florea, care acum este adjunct al comisarului r. Drochia, a recunoscut că a fost în PMAN pe 7 aprilie, seara. La fel ca şi colegul său, Florea susţine însă că nu a maltratat pe nimeni. „Acum vreo două săptămâni, am fost audiat de Procuratura Generală în calitate de martor în dosarul lui Valeriu Boboc. Am spus acolo tot ce am văzut şi ştiu”, ne-a spus poliţistul, refuzând să dea detalii.

Dosarul lui Papuc a ajuns în judecată

De la serviciul de presă al Comisariatului general de poliţie ni s-a răspuns că domnul Cociorvă nu face declaraţii pe marginea subiectului 7 aprilie. „Dumnealui nu are nicio implicare. Declaraţiile primarului Dorin Chirtoacă sunt neîntemeiate”. Acesta e întregul răspuns pe care ni l-a oferit responsabila de la relaţii cu mass-media.

Amintim că, acum două săptămâni, Procuratura Generală a înaintat învinuirea finală ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarului general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, în legătură cu neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave. Dosarul a fost deja transmis în judecată.

Mariana RAŢĂ

vizualizări: 120

Comentează