Artur Cozma: „Clădirea Circului nu poate fi ridicată din banii publici!”

Artur Cozma: „Clădirea Circului nu poate fi ridicată din banii publici!”

Procuratura Generală a cerut Curții de Apel să anuleze contractul ilegal, prin care fostul ministru al Culturii, Artur Cozma, a dat gratuit în folosință unei firme din Cipru clădirea Circului din Chișinău.
Potrivit procurorilor, contractul este un act juridic simulat, încheiat cu intenţia de a ascunde un alt act juridic. La rândul său, Artur Cozma a declarat pentru „apropo” că „în conformitate cu legislaţia, totul a fost corect”. Ex-ministrul este de părerea că 30-40 milioane de dolari trebuie investiţi în clădirea Circului. „Nu există nicio şansă ca din banii publici clădirea circului să fie ridicată. Iniţial, clădirea circului a fost dată spre privatizare de două ori. Am găsit nişte investitori care au dorit să investească 20-25 milioane de euro şi să o administreze. Au fost mai mulţi investitori. Problema este că în 2008 se declanşase criza modială. Dacă până în 2007 mai exista interesul unor persoane de a face investiţii în Moldova, în 2008, interesul a scăzut drastic. Am găsit nişte sponsori cu care am stabilit câteva puncte care se regăseau şi în contract. Sunt nişte investiţii enorme. Noi am încercat, am făcut reparaţie, dar ne-am oprit la un moment dat. Am ajuns la concluzia că circul nu trebuie să fie gestionat de stat. Este o investiţie prea mare. Cred că actualul ministru nu a intrat, integral, în esenţa lucrurilor. El a decis să conteste contractul şi investitorul sub pretextul că forma de organizare juridică prin care a fost transferat circul nu a fost efectuat corect. Astfel, clădirea trebuie să fie reparată din banii statului. Este o logică a mea. Nu este adevărat că firma care urma să investească banii, nu există. Timp de jumătate de an, angajaţii circului au primit bani de la ei”, mai spune Artur Cozma.

Pe 7 noiembrie 2008 între S.A. „Circul din Chişinău” şi Compania cu capital străin „Pesenex Developments Limited” a fost încheiat un contract de uzufruct, conform căruia ultimei i s-au transmis în posesie şi folosinţă pe un termen de 29 ani, cu dreptul de a obţine beneficii, imobilele din bd. Renaşterii, 33, mun. Chişinău, care constau din două clădiri cu teren aferent. Procuratura Generală a înaintat în instanţa de judecată, în interesul Ministerului Culturii, o cerere de chemare în judecată în vederea anulării contractelor menţionate.

Lena Negru

vizualizări: 100

Comentează