Au aniversat 61 ani de căsnicie

Au aniversat 61 ani de căsnicie

Braţ la braţ prin viaţă

Vasile (91 de ani) şi Vasiliţia (80 de ani) Bivol sunt cea mai apreciată şi mai stimată familie din sat. Costeşti, r. Ialoveni. Recent, cei doi au aniversat 61 de ani de căsnicie. Înainte de a merge la armată, nea Vasile avea o fată căreia i-a promis că o va lua de nevastă. Atunci, nici prin gând nu îi trecea ce avea să îi rezerve viitorul.

I-a fost furată mireasa

„Am făcut armata în URSS. Am fost luat prizonier în trei lagăre. Timp de două luni nu am mâncat şi nu am băut nimic. Eram 3000 de prizonieri. Am fost duşi în Armenia, Kiev, iar când am ajuns în Nord, ne-au suit în vagoane. Am lucrat pământuri străine pentru a supravieţui. Doar aşa primeam hrană. Eu stăteam cu gândul că mireasa mea mă aşteaptă acasă, dar m-am înşelat. Nu mă uitam la nicio femeie, chiar de-mi făceau cu ochiul. A venit şi ziua când am fost eliberat. Am ajuns acasă, dar am auzit că mireasa mea s-a măritat. Mi-a furat-o altul”, ne povesteşte, zâmbind, simpaticul bătrânel. După câteva zile, a făcut cunoştinţă cu Vasiliţa. El avea 28 de ani, iar ea 19 ani. Din start s-au plăcut şi au decis să joace nunta.

„Nu am avut o nuntă mare. Era după foamete. Ne-a cântat un acordeon toată noaptea. Am purtat rochie de mireasă, eram domnişoară. Dacă eram văduvă nu mai îmbrăcam rochia. Atunci, dacă erai însărcinată, nu puteai să te măriţi. El era mai în vârstă ca mine şi mai aşezat. M-am gândit că o să trăiesc bine cu el. Aşa şi a fost. M-a ţinut bine, ca pe un copil. Nu m-a bătut, nu m-a obijduit. Eu l-am miluit pe dânsul, iar el pe mine. Aşa îi sfătuiesc şi pe tinerii din ziua de azi”, ne spune bătrânica.

Poveste de dragoste ca în filme

Soţii Bivol sunt un exemplu, cum mai rar întâlneşti în zilele noastre. Prin greutăţi, au reuşit să ridice împreună o gospodărie mare, iar fiecare zi le-a fost o lecţie de viaţă. Singura lor dorinţă a fost să ţină piept foametei. Şi au reuşit. Au crescut şapte copii sănătoşi şi cu carte. Chiar şi la cei 61 de ani de căsnicie soţii Bivol se comportă ca doi îndrăgostiţi. Copiii, cei 15 nepoţi şi cei opt strănepoţi sunt bucuria lor. Nici unul nu a fost bolnav niciodată. Sunt energici şi nu stau locului nici pentru o secundă. Mereu sunt puşi pe fapte. „Tata se simte foarte şi foarte bine. El are grijă de păsări. Gospodăria este pe mâna lui. Şi mama nu se lasă mai prejos. Dar zilele acesta şi-a fracturat piciorul şi stă în pat. Zilnic citeşte cărţi bisericeşti. Ei sunt un exemplu pentru noi. Noi ne plângem că este criză în ţară, că-i greu de trăit. Pentru ei aceste timpuri sunt tare bune. Tata are o durere mare. Casa părinţilor săi a fost luată de stat. Zilnic plânge din cauza asta. A muncit mult la ea. Mi-a zic că nu vrea să moară până statul nu-i va întoarce casa”, ne spune Nina, fiica cea mai mare a soţilor Bivol, sperând că autorităţile vor face eforturi să îi restituie casa tatălui său.

Lena NEGRU

vizualizări: 730

2 Comentarii

  • domn
    12 februarie 2010 | Permalink |

    simpatici batrineii.

  • lenutss bivol
    4 aprilie 2010 | Permalink |

    da da da…bunikutsa si bunelul meu the best from costesti :P :P:P

Comentează