Dan Dungaciu, despre lista lui Voronin

Dan Dungaciu, despre lista lui Voronin

Fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova (2001-2009), Vladimir Voronin, le-a ordonat în 2008 consilierilor săi să le interzică unor oameni de cultură anti-comunişti şi promotori ai unirii R.Moldova cu România accesul la “Ziua Republicii”, sărbătoarea văzută de comunişti drept “eliberarea de sub fasciştii români”.

Sociologul Dan Dungaciu, expert în spaţiul basarabean şi fost secretar de stat la Ministerul de Externe pe relaţia cu Moldova a comentat pentru “adevărul.ro” pe marginea politicii antiromâneşti a lui Voronin:

“La un moment dat, la aniversarea lui Vieru, Voronin i-a spus că şi el este naţionalist, deci a încercat o apropierede această latură a societăţii moldovene. A încercat chiar să schimbe imnul statului şi i-a propus lui Vieru să compună versurile. După ce a fost refuzat, a început să se distanţeze de aceste cercuri în discursul politic.

Au existat tot felul de încercări de a izola discursul identitar românesc. A creat o asociaţie de creaţie litarară denumită «Nistru» care să dubleze instituţia lui Cimpoi, Uniunea Scriitorilor.

Una dintre premisele Partidului Comunist din Moldova a fost miza identitară. Voronin a încercat să reinventeze noţiunea moldovenească. Marea lui greşeală a fost că a încercat să facă o disjuncţie foarte clară între identitatea românească şi cea moldovenească.

Pe urmă discursul său public a fost unul ambiguu: când discuta cu occidentul şi cu România, avea un discurs cvasi-românesc, atunci când discuta cu Rusia şi Tiraspolul vorbea de Moldova ca fiind o ţară multietnică.

Nu a reuşit să elimine simbolistica românească dar ar fi o iluzie să credem că nu a fost eficient în această privinţă.

Voronin a dublat sărbătorile ca să creeze confuzie, toate erau menite să pună în umbră spiritul identitar românesc. Toată bătălia a fost cu simbolurile: zilele de sărbătoare, statuile. De exemplu eliminarea statuii lupoaicei din faţa Muzeului de Istorie. Bătălia a fost pentru anularea unor simboluri identitare. Simbolul românesc trebuia deturnat”

Sursa:adevarul.ro

vizualizări: 234

Comentează