Cei 34 de elevi de la Costeşti au fost intoxicaţi cu un spray lacrimogen

foto scoala.f.nadea roscovanu

După ce ieri, în urma unei intoxicaţii cu gaz necunoscut, au fost internaţi de urgenţă 34 de elevi de la Liceul Teoretic din satul Costeşti, astăzi, doar trei au rămas la Centrul Mamei şi Copilului. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Tamara Procopii, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că elevii s-au intoxicat de la un spray.

„Vor fi audiati în condițiile legale un număr mare de elevi, pentru a identifica persoana care a folosit spray-ul”, a menţionat Tamara Procopii. Conform legislației R. Moldova, persoanele care au atins vârsta de 18 ani pot procura spray-uri cu gaze lacrimogene sau iritante doar dacă acestea nu necesită autorizație specială. Totodată, se interzice comercializarea spray-urilor cu gaze lacrimogene sau iritante ale căror parametri nu corespund normelor de securitate şi celor stabilite de Ministerul Sănătăţii. În cazul în care se va stabili că persoana care a folosit spray-ul lacrimogen are o vârstă mai mare de 14 ani, riscă să fie cercetată sub aspect penal pentru huliganism. Dacă fapta a fost comisă de un minor cu vârsta de până la 14 ani, în privința părinților acestuia va fi inițiat un proces contravențional, iar aceştia riscă amendă în mărime de până la 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 40 de ore.

Amintim că ieri, în jurul orei 10.00, la Liceul Teoretic din Costeşti, r. Ialoveni, a avut loc o intoxicaţie cu gaz necunoscut. În urma intoxicării au avut de suferit 34 de elevi. Dintre aceştia, 22 au fost internaţi de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului, doi dintre elevi erau în stare gravă. Părinţii elevilor vor ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.

Carolina Chirilescu

Comentează