Mama Raia, costumiera de la „Fluieraş” // GALERIE FOTO

În R.Moldova, nu este om de artă care să nu o cunoască pe „mama Raia”! În acest număr, APROPO vă spune povestea Raisei Pavlov (63 de ani), costumiera de la „Fluieraş”. Chişinăuianca este soţia virtuozului acordeonist Sergiu Pavlov, iar astăzi, cei doi se pot mândri cu un fecior apreciat în lumea muzicii, vioristul Sergiu Pavlov jr., povestea căruia v-am spus-o tot noi, acum patru ani.

a„Mama Raia” ne-a dat întâlnire la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, unde se simte ca acasă. Ne-a întâmpinat toată numai zâmbet, iar în timp ce ne îndreptam spre cabina unde aveam să-i aflăm povestea, discuta cu un „lăutar” al maestrului Nicolae Botgros. Vorbeşte ca şi cum ar fi feciorul ei şi i se răspunde ca unei mamei. „Nu vă miraţi! Aici toţi îmi spun „mama Raia”, iar fiecare dansator şi muzician e ca şi copilul meu”, ne spune doamna Pavlov.

A învăţat meserie din mers

aA venit la „Fluieraş” pe când avea 25 de ani, iar prima zi de muncă n-o va uita niciodată. „Am plâns de mama focului la primul spectacol pe care l-am avut în calitate de costumieră. Nici nu am avut timp să mă obișnuiesc, am intrat direct în pâine, cum se spune la noi. Nu înţelegeam care costum e pentru dansul care urmează, de unde s-o iau şi unde s-o pun. Plângeam şi ziceam că nu mai vin. Însă am fost ambiţioasă şi mai târziu am prins meserie din mers”, ne povesteşte meşteriţa.

Cum şi-a cunoscut marea dragoste

11025401_849941121731617_1339855361_oIniţial şi-a dorit să devină medic, însă soarta avea să i-l aducă în cale pe cel care avea să-i schimbe cursul vieţii. Ea avea 19 ani, iar el – 29 de ani. De cum s-au văzut, au ştiut că destinul le pregăteşte ceva frumos.
„De la vârsta de trei ani m-a crescut bunica din Făleşti. Atunci când l-am cunoscut pe soţul meu, deţineam funcţia de director la Casa de Cultură din localitate. Peste jumătate de an am jucat nunta şi mi-am urmat jumătatea. Am venit la Chişinău, am renunțat la visul meu de a deveni medic şi m-am angajat la serviciul de informaţii, la Policlinică. Mă întristam când soţul pleca în turnee şi eu rămâneam de una singură acasă. Îi spuneam, în glumă, să mă ia şi pe mine într-o valiză. Iar când a aflat că la „Fluieraş”, unde a fost acordeonist timp de 40 de ani, se căuta costumieră, m-a propus pe mine. Iar de atunci, am fost de nedespărțit”, ne povesteşte costumiera.

18 ani au aşteptat miracolul, pe fiul lor

aPe 22 februarie, soţii Pavlov au sărbătorit 43 de ani de căsătorie, cea mai mare realizare a lor este, fără îndoială, Sergiu, minunea pe care au așteptat-o 18 ani.
„După ce am născut, i-am aruncat soţului un bileţel peste geam, în care-l anunţam că are un băiat şi numele acestuia. A fost cea mai fericită zi din viaţa noastră. Când am revenit la „Fluieraş”, toţi mi-au spus: uite-o şi pe mama Raia! Şi de atunci, aşa am şi rămas: mama Raia”, ne spune zâmbind Raisa Pavlov.

A cunoscut personalități controversate ale istoriei

aViaţa de costumieră este una interesantă şi foarte captivantă. Mama Raia a zburat peste mări şi oceane, a fost în multe ţări şi a vizitat locuri pe care doar în cartea de geografie ori la televizor le poţi vedea. A cunoscut nu doar artişti de talie internaţională, ci şi personalităţi controversate ale istoriei, cum ar fi Fidel Castro şi Nicolae Ceauşescu.
„Nu ne plăcea să zburăm împreună cu politicienii. De multe ori ne şuşoteam: dacă, din cauza lor, pune cineva o bombă în avion? În toţi cei 38 de ani de când sunt la „Fluieraş”, am avut turnee şi deplasări interesante în toată lumea. Am cutreierat şi Siberia, şi Africa. Am ce le poveşti nepoţilor”, mai povesteşte mama Raia.

Mai are o singură dorinţă

3Azi poate spune că orchestra „Fluieraş” este a doua sa familie, iar membrii ansamblului îi sunt ca nişte copiii; „Au fost timpuri când erau mai mulţi. Unii sunt acum prin Spania, alţii prin Italia. Dar mă bucur că nu uită de mine şi că de sărbători mă sună să mă întrebe ce mai fac”.
Astăzi, mama Raia are grijă de ţinutele a 20 de dansatori şi 25 de muzicieni din „Fluieraş”. Ea este cea care are grijă ca pe scenă fiecare artist să fie la patru ace.
„Am maşină de cusut, iar când trebuie să prefac o haină, nu e nicio problemă – aceasta este viaţa mea! Dacă am o zi liberă, parcă nu-mi ajunge ceva – mi-e dor de serviciu”, ne spune costumiera de la „Fluieraş”.
Mama Raia nu mai are decât o singură dorinţă: ca fiul ei şi proaspăta noră, interpreta de muzică populară, Viorica Lupu, să-i dăruiască un nepoţel.

aaaaLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Raisei Pavlov

2 Comentarii

  • 27 februarie 2015 | Permalink |

    Dumnezeu s-o tina sanatoasa , multi ani , alaturi de Maestrul Sergiu , si de feciorul Seriojel . Cu Respect .

  • 28 februarie 2015 | Permalink |

    Raisa si Sergiu,la multi ani cu sanatate si noroc, bucurie de la copii si colegii de lucru.

Comentează