Și-a găsit norocul cu ghiocul (2)

Și-a găsit norocul cu ghiocul (2)

Ultima vrăjitoare i-a spus că fericirea ei e foarte aproape

Şi până atunci credea în pronosticuri și vrăjitorie, dar după aceste două căsnicii nereușite, Serafima devenise dependentă de orice informație sau persoană care i-ar spune viitorul ei. Decupa din ziare tot ce ținea de domeniul acesta, avea adresele tuturor vrăjitoarelor mai cunoscute de la noi. A fost la câteva femei în Ucraina, a ajuns la Iași, Botoșani, Vaslui, dacă afla despre cineva, se ducea neapărat să audă ce-o așteaptă în viitor. Să mai spere la ceva în viața asta sau toată fericirea ei e doar în copilul pe care avea să-l nască?

Serafima naşte un băieţel

Deși rămăsese singură și însărcinată, părinții Serafimei erau bucuroși peste poate. Ajunsese la 35 de ani fiica lor și abia atunci avea să le aducă pe lume primul nepot. Se rugau să nască ușor și să fie sănătos fiul fetei lor. O aveau doar pe ea și toată iubirea lor o revărsau peste odrasla asta. Adică nu avea mari probleme Serafima să ridice copilul. Mamă-sa și-a propus deja serviciile de bonă, tatăl său era gata s-o ajute cu orice în gospodărie.
Știa c-o să aibă un băieţel, i-a ales din timp numele și-l dezmierda mama mângâindu-și burta și rostindu-i cuvinte de alint. Când i-a venit sorocul, în jurul ei se adunaseră toate rudele – unde s-a mai văzut! Serafima a născut! Pentru că era divorțată deja, a trecut în acte băiatul pe numele ei, să nu aibă probleme pe viitor să-l scoată din țară, să nu pretindă fostul ei soț la copil sau, te mai pui, orice altă situație putea să iasă la iveală când ar fi trebuit să aibă și consimţământul celuilalt părinte.

Pleacă în Olanda să-şi încerce norocul

Deci era al ei și numai al ei acest copil!!! Când a împlinit băiețașul trei ani de zile, ce-i dă în cap Serafimei? Ia să plece și ea peste hotare, cum se duce toată lumea. Mai ales că ultima vrăjitoare la care a fost i-a spus că fericirea ei e foarte aproape, doar că o așteaptă drum lung până acolo. „Ai să treci mai multe hotare și ai să-ți găsești ursitul la o margine de drum. O să te ia cu dânsul și n-o să te părăsească până la sfârșitul vieții.” Frumos, nu?! Tocmai la ce visa Serafima, de când se ridicase fată mare la casa părinților ei. Măritată a fost femeia și nu o singură dată, dar a prins la minte oare? Și pe foștii săi soți i-a găsit pe la o răscruce sau margine de drum, și unde a ieșit cu treaba asta?
Dar poți înveghea oare o femeie, dacă are o idee fixă? Cât au încercat părinții s-o convingă să stea acasă, că are copil mic, şi n-au putut-o opri. „Ce-ți lipsește, îi spunea mamă-sa, bani ai, casă ai, noi îți suntem alături zi și noapte, spune, de ce-l cauți pe naiba? Serafima o ținea una și bună: „Mamă, mă duc să văd și eu cum e să faci bani într-o țară străină – n-o să-mi placă, mă întorc înapoi, bine că am unde veni”. Și a plecat, unde credeți? Tocmai în Olanda a ajuns. Avea actele în regulă și putea călători ușor în orice colț al lumii.

Călătoare şi pasionată de fotografie

Au ajutat-o cei de la agenția de turism unde fusese angajată în ultimii ani. Cunoștea engleza și rusa, puțină franceză și româna firește, așa că și-a găsit ușor de lucru. Era pe al doilea an în Olanda și se simțea bine în țara asta. Doar dorul de copil o aducea acasă la fiecare trei luni. L-ar fi luat cu ea dacă ar fi avut un loc sigur de muncă și de trai. Părinții nu încetau s-o cheme acasă, Serafima însă prinsese gust de frumusețea acestei țări, se obișnuise cu atmosfera de liniște și pace care domina aici și nu se îndura să lepede locurile de care se atașase atât de mult.
I se părea uneori că aici ar fi trebuit să se nască, atât de ușor și confortabil se simțea oriunde în țara asta. Dar trebuie să vă spun că în doi ani de zile femeia a călătorit mult prin Olanda. Lucra două-trei luni de zile, aduna ceva bani și o pornea aiurea să cunoască ce n-a văzut până atunci. Mai mult cu autostopul, căci n-o costa nimic și ajungea astfel în locuri neasemuit de frumoase. Când venea în Moldova, lăsa acasă brațe de fotografii. Și erau unele atât de reușite încât un fotograf cunoscut de la noi a sfătuit-o să le prezinte într-o expoziție.

Serafima şi-a găsit ursitul aşa cum i-a fost menit

Ideea i-a plăcut și atunci a devenit de adevăratelea „vânător” de peisaje, a creat și o serie de portrete reușite, încât ceea ce făcea acum îi plăcea peste poate de mult. Odată în călătoriile ei s-a rătăcit din drum. A cotit-o nu știu cum și s-a trezit într-un loc de unde nu știa cum să iasă. Se cam speriase. Afară întuneca, nu avea transport și nici nu întâlnise prin acele locuri vreun cătun sau vreun om rătăcit ca și dânsa. Căuta cu înfrigurare să iasă la şosea. Tot orbecăind prin întuneric, uite că ajunge la o răscruce.
S-a așezat pe pământul gol și s-a pus pe așteptat. Norocul ei a fost că, în puțin timp, a apărut o mașină și a promis șoferul acela că o duce până la primul motel. În drum, s-au luat de vorbă și i-a povestit Serafima mai totul despre ea, de unde este, ce face în Olanda, ce pregătire profesională are, adică multe de toate. A aflat și ea că cel ce a „cules-o” din pustietatea ceea era director la o editură. S-a interesat bărbatul de pasiunea ei pentru fotografie și s-au înțeles să se mai întâlnească să-i vadă lucrările.
Și ce credeți dumneavoastră, i-a propus Serafimei să-i editeze un album – „Olanda văzută de un turist”. Cu acest prilej s-au tot întâlnit și întâlnit. N-o întind mult – atâta vă spun, la 40 de ani, Serafima s-a măritat cu olandezul acela care e mai tânăr decât ea și până atunci n-a fost însurat niciodată.
Lidia Bobână

Vizualizări: 1392

Comentează