„De la mame pentru mame”

„De la mame pentru mame”

În perioada 2-25 decembrie, pentru al treilea an consecutiv, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează campania de Crăciun „De la mame pentru mame”. Proiectul are drept scop susţinerea cuplurilor mamă copil aflate în dificultate, iar resursele acumulate în acest an vor fi utilizate pentru amenajarea unei case de tranziţie destinată mamelor orfane.

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale„Diaconia”: ”În aceste clipe frumoase de aşteptare a Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos, venim cu un îndemn la solidaritate: să devenim împreună o familie mare şi primitoare pentru mamele orfane şi copiii din braţele acestora. Cu sprijinul partenerilor noştri, în 2014 vom construi o casă de tranziţie, iar graţie bunăvoinţei fiecăruia ne propunem să o amenajăm. Această locuinţă va fi mai mult decât un adăpost pentru mamele orfane: prin intermediul ei le vom oferi siguranţa zilei de mâine şi le vom sprijini în căutarea unui loc de muncă ”.

Campania va demara cu un eveniment de caritate, organizat pe data de 14 decembrie, ora 16:00, în Chişinău (Summit Events, str. Tighina, 49). Evenimentul va întruni peste 100 de mame şi va cuprinde: un atelier de confecţionare a jucăriilor de brad, discuţii despre aspectele frumoase ale maternităţii, o licitaţie de caritate şi un recital de colinde special, susţinut de formaţia vocal-instrumentală Anton Pann (România). Preţul biletelor constituie 200 lei. Pe 21 şi 22 decembrie, în 2 mall-uri din Chişinău, va fi organizat un târg de caritate cu vânzarea jucăriilor de brad confecţionate la atelier.

Beneficiar─â

Amintim că, în urma acţiunilor din campania de anul precedent au fost colectaţi peste 52 mii de lei, fonduri utilizate pentru asigurarea întreţinerii beneficiarilor Centrului Maternal „În braţele mamei”. Pe parcursul acestui an, 20 de cupluri mamă-copil au beneficiat aici de cazare şi asistenţă complexă.

Preţul biletelor pentru evenimentul din 14 decembrie constituie 200 lei. Acestea pot fi achiziţionate la nr. de telefon 022 46 32 28, 069601908.

Detalii pe www.diaconia.md

Campania din 2012 (1)

„Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001, în calitate de organizaţie non-profit. Organizaţia este membru al Federaţiei „Filantropia” şi al Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei.

Recital de excepţie la evenimentul de caritate De la mame pentru mame”

Au susţinut peste 600 de concerte în România şi ţări precum Italia, Marea Britanie, Spania, Grecia, Belgia, etc. În Republica Moldova vor veni pentru prima dată cu un recital de excepţie la evenimentul de caritate “De la mame pentru mame”.
Pe data de 14 decembrie, formaţia vocal-instrumentală Anton Pann va încânta şi publicul de la Chişinău cu un program de colinde româneşti vechi, interpretate la instrumente speciale precum: oud, sehrud, baglama, vioara, daire şi bendir.

Campania din 2012

- Ce ar trebui să cunoască publicul de la Chişinău despre formaţie şi repertoriul acesteia?

- Constantin Raileanu (conducatorul formaţiei): Suntem o echipă de muzicieni, ce împărtăşim pasiunea pentru cultura românească veche, constanţi în demersul dezvăluirii unei alte laturi a universului sonor, specific acestui spaţiu în urmă cu câteva veacuri. În esenţă, ne propunem să readuce în conştiinţa contemporaneităţii şi, totodată, să valorificăm repertoriul întâlnit odinioară la curţile domneşti şi boiereşti, fără a ignora însă muzica mahalalelor şi a satelor.

- Pentru a “da voce” fiecărei melodii, utilizaţi nişte instrumente neobişnuite. Povestiţi câte ceva despre fiecare dintre ele?

- C.R.: Instrumentele utilizate de către membrii formaţiei provin din spaţiul oriental (al-ūd, baglama, sehrud, ney, bendir, etc.), dar şi din spaţiul occidental şi authoton (vioară, cobză, nai, fluiere, clarinet, etc.), rolul lor fiind de a ne ajuta să ne apropiem de sonorităţile propuse de partitură.
În recitalul de la Chişinău vom interpreta la oud, sehrud, baglama, vioara, daire si bendir, pe langa partea vocală.
Oud-ul este o lauta cu gat scurt ( din el provine şi cobza noastră) aparută în Persia, dar la modă în tot Orientul până în prezent. Sehrud-ul este “regele lăutelor”, lăuta bas, utilizată în perioada lui Dimitrie Cantemir şi refăcută în sec. XXI după stampele vremii. Sunt doar 5 instrumente de acest fel in lume iar unul ne aparţine. Baglama (saz) este o lăută cu gât lung, provenit din Pandura, cu freturi mobile, utilizat din sec. XIX continuu în spaţiul otoman. Daire şi bendir- sunt doua tipuri de percuţie (un cerc de lemn acoperit cu o membrană de piele pe o parte) cu dimensiuni variabile.

- Ce proiecte de viitor aveţi?

- C.R.: Dorim să realizăm un turneu european alături de câţiva muzicieni importanţi din Turcia şi Franţa, în scopul mediatizării muzicii vechi româneşti în general şi a celei cantemiriene în special.
Un alt obiectiv constă in promovarea celui mai nou CD al Formaţiei Vocal-Instrumentale de Muzica Veche Anton Pann “Kara Eflak-Muzica din Principatele Române şi din Imperiul Otoman sec. XVII-XIX”.

Imagine campania din 2012

Imaginea campaniei

Vizualizări: 626

Comentează