Poliţist din Ungheni, acuzat că ar persecuta o familie

Poliţist din Ungheni, acuzat că ar persecuta o familie

Pentru Grigore şi Ana Vultur din Chirileni, Ungheni, anul 2013 a fost unul dificil. Bărbatul lucrează pe şantier la Moscova. În dimineaţa zilei de 19 februarie, i-a telefonat poliţistul de sector din sat şi i s-a lăudat: „În timp ce tu te speteşti ca un l…, eu am dormit cu soţia ta, în patul tău, am făcut duş în baia ta şi iată acum ies pe poarta gospodăriei tale”.

Fiind la volanul microbuzului în care transporta muncitori pe şantier, majoritatea consăteni, iar telefonul fiind la opţiunea difuzor extern, discuţia a fost auzită de toţi cei prezenţi în salonul vehiculului. În aceeaşi zi, Ana Vultur a depus o plângere la poliţie pentru calomnie. În instanţa de judecată, consătenii care au auzit mesajul poliţistului au compărut în calitate de martori.

Poliţistul Iurie Tureţchi şi Grigore Vultur au fost prieteni la cataramă. Ambii au afaceri în agricultură şi chiar au cumpărat unele unelte agricole în comun. Se spune că nemulţumirile au apărut după ce poliţistul a rănit prin ricoşeu, acum câţiva ani, un minor. Sectoristul s-a apropiat de familia Vultur şi a cerut cu împrumut 4000 de euro de care avea nevoie ca să soluţioneze cazul, „pe cale amiabilă”.

Familia Vultur a refuzat să-i dea banii şi, din această cauză, relaţiile dintre cei doi s-au înrăutăţit.

Ulterior, poliţistul i-a întocmit două procese-verbale fiului mai mare al familiei Vultur pentru faptul că acesta conducea prin sat, fără permis, motocicleta şi maşina. Acest fapt a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cei doi foşti prieteni.

„Mi-a spus că se aruncă de la înălţime”

Nu se ştie ce l-a determinat în dimineaţa zilei de 19 februarie pe poliţist să-şi telefoneze vechiul amic. Cert este că mesajul a marcat profund relaţia dintre Ana şi Grigore Vultur. „Soţul meu este aprig de fire. Auzind ce i-a spus poliţistul, i-a telefonat înapoi, însă acela nu i-a mai răspuns. M-a sunat şi m-a avertizat că ne împuşcă pe ambii dacă se adevereşte. Apoi seara, mi-a telefonat şi mi-a spus că se aruncă de la înălţime. Trăim în aceeaşi casă cu mama. Am doi feciori. Cum aş fi putut aduce un bărbat străin în casă în prezenţa acestora?”, se întreabă revoltată femeia. Chiar dacă înţelegea că soţia are dreptate, în acea lună, Grigore Vultur a cheltuit 1800 de dolari pentru discuţiile la telefon cu ea, în care îşi explicau relaţia.

Judecătoria din Ungheni l-a recunoscut culpabil

Deşi a depus o plângere în aceeaşi zi la poliţie, Ana Vultur a fost recunoscută ca parte vătămată de procurori abia la 23 aprilie, două luni mai târziu. Pe numele poliţistului a fost pornit un dosar contravenţional. Dosarul a ajuns în instanţa de judecată când sancţiunea nu mai putea fi aplicată, termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale fiind expirat.

În instanţă, Iurie Tureţchi a negat acuzaţiile. Acesta a spus că ar fi lăsat telefonul pe biroul de la primărie în acea zi şi că altcineva ar fi sunat de pe numărul său. Descifrările telefonice au arătat însă că apelul a fost făcut de pe telefonul acestuia din alt sector decât cel de la primărie şi a durat 38 de secunde. Martorii la discuţie au spus că i-au recunoscut vocea înainte chiar ca acesta să se prezinte.

La 26 iulie curent, Judecătoria Ungheni l-a recunoscut vinovat pe poliţist pentru comiterea contravenţiei prevăzute de articolul 70 din Codul Contravenţional, pentru calomnie.

Dosarul a fost tergiversat

Iurie Tureţchi a atacat cu recurs decizia instanţei din Ungheni la Curtea de Apel Bălţi. Aceasta urmează să se pronunţe pe 9 octombrie curent. Avocatul Anei Vultur, Constantin Tănase, spune că procurorul Marcel Griţunic şi poliţiştii au examinat cazul astfel încât poliţistului să nu-i fie aplicată nicio sancţiune. „Instanţa l-a recunoscut culpabil, însă nu va purta răspundere pentru că termenul de prescripţie a expirat. Deşi Ana Vultur s-a adresat în aceeaşi zi la poliţie, dosarul s-a prăfuit prin sertare timp de două luni. El trebuia transmis în instanţă maximum într-o săptămână. Cauza a fost tergiversată în mod intenţionat ca poliţistul să fie scutit de pedeapsă”, spune avocatul.

Acesta mai opinează că abuzul a fost comis de o persoană care ar trebui să prezinte un model de comportament pentru săteni, să apere legea şi să fie în afara oricăror suspiciuni. „În acest caz, poliţistul n-a fost la înălţimea funcţiei sale. Deşi au mai fost plângeri de la oamenii din acest sat, superiorii săi din cadrul MAI n-au întreprins nimic. În cel mai rău caz, putea fi mutat într-o altă localitate”, a mai spus avocatul.

Ana Vultur: „Nu mă simt în siguranţă”

Ana Vultur ne spune că de când a izbucnit litigiul nu se simte în siguranţă atât ea, cât şi ceilalţi membri ai familiei sale. „Pe 23 mai curent, l-a reţinut pe un nepot, Constantin Anghel, care se deplasa cu automobilul fără permis. I-a spus să-i telefoneze soţului meu şi să-i transmită că, dacă retragem plângerea depusă la procuratură, nu-i va face proces-verbal. Am refuzat. Acum l-a sunat pe fiul meu, student la un colegiu din Ungheni, şi l-a ameninţat cu răfuiala. Stăm chiar şi ziua cu poarta şi uşa încuiată. Am ajuns să ne temem să păşim prin sat”, spune femeia.
Poliţistul: este o răzbunare
Solicitat de JURNAL, poliţistul de sector Iurie Tureţchi a dat de înţeles că familia Vultur se răzbună pe el din cauza că a documentat încălcările comise de fiul acestora, care circula prin sat cu automobilul şi motocicleta fără permis.
În ce priveşte acuzaţia că ar fi vrut să le distrugă familia, poliţistul a refuzat să comenteze. Acesta a declarat că îi telefonează altcineva şi să revenim cu un sunet mai târziu. Mai târziu însă, n-a mai vrut să răspundă la apelurile noastre.

Comisarul de Ungheni: „Nu-i face faţă unui poliţist asemenea mesaje”

Comisarul de Ungheni, Iurie Dereneu, ne-a informat că la Comisariat au parvenit două plângeri semnate de zeci de locuitori ai satului Chirileni. Unii cer suspendarea din funcţie a poliţistului, deoarece nu ar face faţă funcţiei, alţii însă îl caracterizează pozitiv. Oamenii din sat spun că o listă a fost întocmită la iniţiativa lui Grigore Vultur, cealaltă – la iniţiativa poliţistului Iurie Tureţchi. Mulţi oameni nici n-au ştiut pentru ce semnează.
Iurie Dereneu îl caracterizează, „în linii generale”, pe Tureţchi, ca „poliţist bun”. „Evident că are şi unele lacune despre care îl atenţionăm la şedinţe. L-am atenţionat că nu-i face faţă unui poliţist să lanseze asemenea mesaje. S-a expus prima instanţă, aşteptăm răspunsul Curţii de Apel pentru a lua o decizie finală”, a spus comisarul.
Svetlana Corobceanu

Vizualizări: 234

Comentează